Здравният министър проф. Христо Хинков е издал нова заповед, с

...
Здравният министър проф. Христо Хинков е издал нова заповед, с
Коментари Харесай

С още месец: Удължава се забраната за износ на инсулини

Здравният министър проф. Христо Хинков е издал нова заповед , с която се не разрешава износът на избрани групи медикаменти до 29 февруари. Става въпрос за инсулини и аналози и други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотиците , предопределени за систематична приложимост в детска възраст. На 2 ноември заради зачестили сигнали за неналичието на тези лекарства в аптечната мрежа, министърът забрани износът им със период до 31 декември 2023 година След това бе издадена нова възбрана за експорт до 31 януари. След осъществен разбор на настоящата обстановка с наличността на гореспоменатите групи лекарствени артикули, е взето решение за издаване на актуалната заповед, която влиза в действие от на следващия ден – 1 февруари и ще важи до края на месеца .

За задачата отрасловото министерство е изискало информация от Министерството на финансите по отношение на даване от страна на Агенция „ Митници “ и Националната организация за приходите на информация за вноса и износа на лекарствените артикули, предмет на актуалната заповед. Информация е изискана също от Изпълнителната организация по медикаментите – по отношение на наличните количества лекарствени артикули, обект на възбраната за експорт и от Регионалните здравни инспекции по отношение на резултати от осъществени инспекции в аптеки от „ открит вид “ по отношение на наличността от лекарствени артикули, като в обсега на инспекциите попадат единични аптеки и такива от верижни структури, както в огромни, по този начин и по-малки обитаеми места. От „ Информационно обслужване “ АД също е изискана информация от Националната здравноинформационна система , по отношение на предписаните и отпуснатите количества от лекарствените артикули обект на възбрана за експорт за последните два месеца.

При разбора на постъпилата от РЗИ информация излиза наяве, че са за осъществени инспекции в над 400 аптеки от открит вид или близо 15% от аптеките в България . По отношение на лекарствени артикули от фармакологичната група „ Инсулини и аналози “ се следи закъснение и нерегулярни доставки във всяка трета от тестваните аптеки. По отношение на антиинфекциозните лекарствени артикули за систематична приложимост, предопределени за лекуване на деца, изводите още веднъж са за нерегулярни доставки в към половината от тестваните аптеки.

По данни на „ Информационно обслужване “ АД, през последните два месеца , броя предписани количества опаковки инсулини и аналози надвишава броя на отпуснатите в аптека опаковки. Процентното осъществяване на предписаните предписания за инсулини и аналози е до 61% . Във връзка с предписаните и отпуснати опаковки антибиотици, предопределени за систематична приложимост в детска възраст, може да се заключи, че отчетливо се вижда близо до към този момент упоменатото процентно съответствие сред предписаните и отпуснатите опаковки лекарствени артикули.

След осъществен изчерпателен разбор на настоящата обстановка с наличността на гореспоменатите групи лекарствени артикули, се откри нужда от удължение на възбраната за експорт. Целта е да се обезпечи задоволително количество от тези лекарствени артикули, нужни за лекуването на българските пациенти за запазване на тяхното здраве и гарантиране на непрекъснатост на лекарствената им терапия.

Срокът на деяние на възбраната, както и на съответните лекарствени артикули са избрани при прецизно съблюдаване на правилото за пропорция , за запазване на здравето на популацията и при спазване на възбраната за случайна дискриминация или скрито ограничаване на търговията сред държавите-членки, посочена в член 36 от Договора за действие на Европейския съюз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР