Здравният министър Кирил Ананиев не е приел оставката на директора

...
Здравният министър Кирил Ананиев не е приел оставката на директора
Коментари Харесай

Ананиев не прие оставката на шефката на Агенцията по трансплантация

Здравният министър Кирил Ананиев не е приел оставката на шефа на Агенцията по трансплантация Марияна Симеонова, тъй като проблемите в бранша би трябвало да се вземат решение, а не да се заобикалят. 
 Пациенти желаеха Ананиев да не приема оставката на шефа на Агенцията по трансплантация  Директорката на Агенцията по трансплантация подала оставка, пациентските организации я поддържаха
Симеонова поиска да бъде освободена поради неразбираемите контракти връзки с Евротрансплант и невъзможността да се правят белодробни трансплантации на българи във Виена, защото договорът на страната ни с университетската болница там не е възобновен. 

За решението оставката ѝ да бъде отхвърлена заяви зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева на среща с организациите на пациенти с белодробни болести, водещи до белодробни трансплантации. 

Ананиев е упълномощил на Симеонова незабавно да приготви идея за развиването на Изпълнителната организация по трансплантация, като уточни най-тежките проблеми и предложи съответни периоди за тяхното решение. 

Жени Начева ще следи персонално сключването на контракт с трансплантационен център в Германия.

" Поемам ангажимент персонално да следя сключването на контракт с трансплантационната клиника в Есен, с цел да могат българските жители да получават лекуване по линия на " Евротрансплант ". 30 юли е крайният период за сключване на съглашението, като в границите на месеца би трябвало да завършват всички процедурни дейности по завършването му ", сподели тя, представена от здравното министерство.

Марияна Симеонова разгласи, че договарянията с трансплантационния център в Есен, Германия, са в напреднала фаза и се чака до месец да се подписа контракт сред клиниката в България и тази в Германия.

" Има нова процедура за подписване на контракт с клиники, които са в страни членки на " Евротрансплант ", като стъпките са следните: първо би трябвало да бъде подадено заявление от болница в България, че желае да подписа контракт с някоя от лечебните заведения в тези страни, като този контракт е и за образование на наши трансплантационни екипи. Всичко това е направено. Получен е отговор от две европейски клиники, които биха желали да бъдат контрактуван сътрудник на българското лечебно заведение. В момента се чака само сключване на контракта, с цел да могат българските пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, да получат нужното им лекуване по линия на " Евротрансплант ", сподели Симеонова.

По думите ѝ ИАТ е очаквала австрийският трансплантационен център, с който до неотдавна имаше подписано съглашение за трансплантация на българи, да изяви предпочитание за продължение на съглашението, само че за жалост от АКН – Виена, не са показали подобен интерес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР