Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на председателя на

...
Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на председателя на
Коментари Харесай

Ананиев иска оставката на шефа на НЗОК

Здравният министър Кирил Ананиев е изискал оставката на ръководителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Камен Плочев.

Причината е писмо, с което той желае актуализация на бюджета на НЗОК.

Припомняме, през днешния ден сутринта от трибуната на Народното събрание социалистът Жельо Бойчев размаха документа.

Той (Плочев) постъпи извънредно неточно, сърдит е здравният министър. Камен Плочев не е уведомил Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а непосредствено се обърнал към законодателния орган.

Ананиев го питал подписал ли е писмото, а Плочев е отрекъл. Тогава Кирил Ананиев му посочил документа. Шефът на Касата обяснил, че това не е неговия автограф. Даже заподозрял, че някой го е фалшифицирал.

В един миг той стартира да се гърчи, сподели министърът. Плочев взел да се оправдава, че са дали доста писма за автограф и той, без да чете поставил парафа си.

Действително изискуем пари на непознати здравни каси, само че Министерство на здравеопазването е желало разсрочване на задълженията, стана ясно от думите му. Според Кирил Ананиев няма потребност от актуализация на бюджета на НЗОК. Пред него Плочев е изтъкнал: " Виновен съм господин министър, ще си понеса отговорността ".

Аз чакам да си подаде оставката, а той потегля да обикаля из парламентарните групи и да злоупотребява, че някой го е насилвал, че някой го е обиждал и желае да освободи поста, описа Кирил Ананиев. Това е извънредно неточно, акцентира той.

Министърът упрекна в непросветеност шефа на Касата. " Камен Плочев желал спор в Народното събрание. Не мога да схвана кой го подучи и какво цели с това нещо ", обезпокоен е здравният министър Кирил Ананиев.

Той е неудовлетворен, че шефът на НЗОК го е излъгал. Като видял писмото на Камен Плочев изпаднал в смут.
Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов също били обезпокоени и не знаели какво да кажат, стана ясно от думите на Ананиев.

Това е безумно държание, счита здравният министър. Всички били разочаровани, че се работи зад тила на държавното управление. Министърът отхвърли да е заплашвал Камен Плочев. Само изискал от него да си подаде оставката.

Припомняме, от пленарната естрада по-рано тази заран депутатът от Българска социалистическа партия Жельо Бойчев запита за какво се отхвърля достъп до здравно обслужване на български жители.

Той сподели писмо до Народното събрание от 13 февруари от шефа на НЗОК, където се показва: " Към началото на 2018 година отговорностите на НЗОК към непознати здравни фондове възлизат над 271 млн. лева ". С писмото се желае актуализация на бюджета на НЗОК със 140 милиона лв..

" Постъпват сигнали от здравноосигурени в НЗОК лица, на които са издадени позволения за планово лекуване отвън България, само че им е отказано даване на планови компенсации от Здравните каси на страни членки от Европейски Съюз. Директорът на НЗОК написа, че на съображение на Закона за здравното обезпечаване той предлага да бъде осъществена актуализация на бюджета на НЗОК със 140 млн. лева ", добави националният представител.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР