Здравният министър Христо Хинков заяви пред Би Ти Ви, че

...
Здравният министър Христо Хинков заяви пред Би Ти Ви, че
Коментари Харесай

Здравният министър: Много директори на държавни болници са станали феодали

Здравният министър Христо Хинков съобщи пред Би Ти Ви, че ще се бори за значително нарастване на парите за Спешна помощ с 15-20% за бюджета за 2024 година

„ В този (б.р. сегашният) бюджет, който е за половин година, не се плануват пари за нараствания на заплатите за медиците от Спешната помощ, само че предходната година е имало две нараствания. Това, което мога да направя до края на годината, е да ги прекатегоризираме дружно с Министерството на труда и обществената политика “, сподели Христо Хинков.  

Той добави, че по този начин трудът им ще стане първа категория и това ще има даде опция следващата година да желаят доста по-високи пари.

„ Когато един човек стартира да взима пари, които не е сънувал, че е можел да взима преди 10-15 година, той стартира да се трансформира. Говоря за шефовете на някои лечебни заведения, за така наречен феодализация. Примерът с „ Майчин дом “ е това “, съобщи здравният министър.

Той добави, че здравното министерство е направило инспекции в болничното заведение.

За 2,5 година шефът на „ Майчин дом “ Иван Костов е получил 1 707 000 лева по разнообразни механизми съгласно отчета на вътрешния одит на Министерството на здравеопазването.

Последната инспекция демонстрира, че равнището на заплати е достигнало равнището от Колективния трудов контракт. Има незаслужено систематизиране на ДМС и това нещо ще се поправи. Имам диалози с изпълнителния шеф. Но там проблемите са сякаш са на персонална основа и хората са скарани поради пари “, сподели Христо Хинков.

Той добави, че този случай не е изолиран и че в страната има доста други държавни лечебни заведения, чиито шефове взимат сходни пари.

" Изучавайки здравните системи в Европа и по света, стигнах до извода, че концептуалната ни здравна система в действителност е добра. Тя дава отговор на главните правила, залегнали във водещите институции в света. Проблемът е доста по-сложен, той е обвързван с нрав, образование, с това че парите навлязоха доста дълбоко в здравната система и объркаха доста мозъци ", сподели Хинков.

Здравният министър добави, че се надява да има началник на Здравната каса.

За мен това е извънредно необичайно решение, тъй като става въпрос за обществено компрометирана персона. Не знам за какво тъкмо тази жена би трябвало да бъде препоръчана за началник на Здравната каса “, по този начин здравният министър разяснява номинацията на Иванка Динева от ГЕРБ-СДС за началник на НЗОК. По-късно тя отдръпна кандидатурата си.

Хинков добави, че до три месеца би трябвало да се реши въпросът с шефа на Здравната каса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР