Здравният министър да въвежда временна извънредна епидемична обстановка, след отмяната

...
Здравният министър да въвежда временна извънредна епидемична обстановка, след отмяната
Коментари Харесай

Комисията по здравеопазване прие на първо четене мерките след извънредната епидемична обстановка |

Здравният министър да вкарва краткотрайна изключителна епидемиологична конюнктура, след анулацията на в този момент съществуващата, одобриха на първо гласоподаване депутатите от Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравето, импортиран от доцент Антон Тонев и група национални представители беше признат с 9 гласа " за ", 1 " срещу " и 7 " въздържали се ".

С плана се създава правна опция при последващо всеобщо разпространяване на заразна болест министърът на опазването на здравето, по предложение на основния държавен здравен контрольор, да може със заповед да вкарва противоепидемични ограничения за територията на цялата страна или за обособена област за избран интервал от време.

Предлага се такава опция да се даде и на шефовете на районните здравни инспекции за територията на съответната област, на обособена община или обитаемо място.

Мерките, които ще могат да се вкарват след анулацията на изключителна епидемиологична конюнктура, са от общ темперамент - отдалеченост, стерилизация, маски на избрани закрити места и други

Законопроектът изключва опцията с въвеждането на противоепидемични ограничения да се постанова възбрана за влизане на територията на страната и ограничение напредването на територията на страната, както и прекъсване работа на обекти с публично предопределение и/или други обекти или услуги, предоставяни на жителите. 

Повече детайлности за законопроекта в

Министерството на здравеопазването поддържа плана, само че шефът на НЗОК проф. Петков Салчев имаше запаси:

" Още един път се вкарва изключение, което разрешава в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура и дефицит на кревати за заразно заболели в лечебните заведения, НЗОК за подписва контракти със здравни заведения, които по принцип не са неин контрактуван сътрудник, тъй като не дават отговор на критериите. Това още веднъж основава заплаха от некачествена здравна грижа ", уточни той.

Очаквано, депутатът от " Възраждане " Елена Гунчева се разгласи срещу законопроекта, с аргумента, че в ръцете на министъра на опазването на здравето се съсредоточава  " несъразмерна " власт, не се знае какви ще са предпоставките за въвеждане на ограничения, които съгласно нея са " медицински фашизъм ". 

Срещу необятните пълномощия на здравния министър се оповестиха и от " ИТН ". Доц. Силви Кирилов съобщи, че без критерии и без периоди и време, в които могат да бъдат въведени ограниченията, те няма да гласува за законопроекта. От Има Такъв Народ поддържат опцията лекарите да получават материални тласъци до три месеца след анулация на изключителната конюнктура, само че за тях също е притеснителна опцията НЗОК да подписва контракти с реализатори, с които няма договорни връзки.

" Ще настояваме за най-малко една седмица период сред двете гласувания в Народното събрание и за доста точно прецизиране и формулиране на наредбите, преди да ги подкрепим, съобщи Кирилов.

Д-р Хасан Адемов укори ръководещата коалиция в мудни реакции и липса на изясненост ще бъде ли анулирана изключителната епидемиологична конюнктура след 1 април. 

За повече време сред първо и второ четене ще упорстват и от ГЕРБ, които обявиха, че ще внесат своите оферти по време на разискването в Народното събрание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР