Здравният министър Асена Сербезова събира днес експертен съвет от представители

...
Здравният министър Асена Сербезова събира днес експертен съвет от представители
Коментари Харесай

Здравният министър събира експертен съвет за ваксинация


Здравният министър Асена Сербезова събира през днешния ден експертен съвет от представители на Българския лекарски съюз и организацията на персоналните лекари. Разговорите ще бъдат към имунизацията и опциите за ускоряването на процеса на имунизация у нас. Най-вероятно ще се разиска и имунизацията на децата сред 5 и 11 години, която би трябвало за започва от началото на януари.

Първите дози от препаратите, предопределени за деца, идват в България през днешния ден и ще бъдат разпределени до три пункта в страната – в София, в Пловдив и във Велико Търново. Оттам ще бъдат доставени до другите области през Регионалните здравни инспекции. Решено бе тези ваксини да се слагат в няколко пункта в лечебни заведения, а не през персоналните лекари.

Педиатричната доза е една трета от тази за възрастни.

Доказано е, че при децата имунизацията дава по-добър имунен отговор, в сравнение с при възрастните, в това време страничните реакции са доста по-редки и по-леки, изясни пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев. Той бе безапелационен, че най-хубавата отбрана на децата от вируса са имунизираните родители.

Кантарджиев предвижда още, че точно коледните и новогодишните празници ще „ пренесат “ разновидността Омикрон в България. А най-бързо вирусът ще се популяризира през януари. Все още ние не сме минали през четвъртата вълна, тъй че ни чака не нова вълна, а нещо като възобновяване на сегашната, счита вирусологът. Той акцентира няколко пъти, че ниското имунизационно покритие в България прави по този начин, че всяка последваща вълна да е по-голяма и по-тежка от миналата.

Той посъветва хората, които се прибират от чужбина, да не бързат да се срещат с всичките си близки и родственици още в първите дни. А тези, които имат кашлица, хрема или температура, да се изолират и да носят маска.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР