Здравните власти в Чехия са регистрирали 6274 нови случая на

...
Здравните власти в Чехия са регистрирали 6274 нови случая на
Коментари Харесай

Чехия с 6-месечен връх на заразени, обмисля задължителни Covid сертификати за бизнеса

Здравните управляващи в Чехия са записали 6274 нови случая на ковид през последните 24 часа, демонстрират данните, оповестени на уеб страницата на здравното министерство в сряда.

Увеличението бележи най-рязкото повишаване на инфекциите от 7 април и 91% скок спрямо цифрата от миналата седмица .

През последния ден имаше още седем смъртни случая, дължащи се на вируса. Досега чешките здравни управляващи са ваксинирали изцяло над 56% от популацията на страната .

Министърът на опазването на здравето Адам Войтех насочи незабавен апел повече хора да се имунизират против инфекцията. Той акцентира, че обстановката през идващите седмици ще се утежни и че единственото същинско оръжие против Covid е всеобщата имунизация .

Според Института за здравна информация и статистика през идващите няколко дни броят на новозаразените за 24 часа може да бъде сред 5000 и 7000, а Чешката република ще има приблизително 300 нови случая на 100 000 поданици. Болниците се приготвят за напор от пациенти с Covid , а някои към този момент лимитират плановата хирургия, с цел да покачат потенциала за незабавна помощ.

Говорейки на брифинг за пресата в Прага, министърът на опазването на здравето Войтех предизвести, че обстановката ще се утежни още повече, като прикани към момента неимунизираните хора да оказват помощ за превръщане на вълната .

" Тридесет % от популацията към момента е уязвимо към инфекцията, защото не е имунизирано и не е претърпяло Covid, което е под междинното за Европейски Съюз. Епидемията се задвижва от този неимунизиран сегмент от популацията и инокулацията е единственото ни дейно оръжие против нея. Искам да опровергая подвеждащото разбиране, че Covid е опасност. Средната възраст на пациентите, приети в болница с Covid през днешния ден, е шестдесет и има доста по-млади пациенти в сериозно положение с Covid пневмония ".

Според статистиката 40% от новите случаи на Covid са регистрирани измежду младежи на възраст под 19 години . До момента шест деца са умряли от Covid и обвързваните с него затруднения. 75% от инфектираните с Covid не са имунизирани. Регионите, където има по-голямо отвращение да се имунизират - като Моравия и Силезия - са регионите, където епидемията набира мощ.

Досега стъпките, подхванати от държавното управление за ограничение на разпространяването на Covid, са ориентирани към поощряване на хората. От 1 ноември PCR тестванията, нужни за влизане в заведения за хранене, фитнес центрове, фризьорски салони и други заведения, към този момент няма да са безвъзмездни за лица над 18 години.

Валидността на PCR тестванията ще бъде съкратена от седем дни на 72 часа, а тази на антигенните проби от 72 на 24 часа. И един от вероятните сюжети , които сега се преглеждат, при положение на трагично утежняване , е документите и тестванията за ваксина против Covid да станат наложителни и на работното място .

В момента 63,9 % от чехите са завършили с първичната си имунизация, 68 % от популацията е получило най-малко една доза от имунизацията. Въпреки че ползата към имунизация внезапно набъбна през последните дни , като се образуват опашки пред центровете за имунизация, специалисти показват, че ще минат най-малко пет седмици, преди тези, които получават първата си ваксина в този момент, да бъдат предпазени. Според прогнозите броят на Covid ще продължи да нараства внезапно през идващите седмици и четвъртата вълна може да кулминира след пет до шест седмици .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР