Здравните власти у нас обсъждат мерки за ограничаване на евентуалното

...
Здравните власти у нас обсъждат мерки за ограничаване на евентуалното
Коментари Харесай

21-дневна карантина е сред обсъжданите мерки срещу маймунска шарка у нас

Здравните управляващи у нас разискват ограничения за ограничение на възможното разпространяване на маймунска шарка. Сред концепциите са 21 дни карантина на инфектираните и контактните им

Националният център по заразни и паразитни свети разгласява указания към лекарите. При подозрения те би трябвало да вземат проба от засегнатия сектор и да я изпратят в Националния център.

Оттам обясниха, че риск от зараза няма. Маймунската шарка протича относително леко и отминава за 2-3 седмици. Смъртността не е висока.

" Тук ще се прави рискова профилактика на рисковите групи, които да кажем - здравни служащи, като се среща с този вид заболяване или вероятно на контактни лица и прочие ", сподели проф. Ива Христова - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Ваксината против едра шарка е 85% ефикасна против маймунската. Tя се е прилагала у нас до 1980 година В България няма ресурси от препарата, само че в случай че вирусът се популяризира всеобщо у нас е допустимо да се прибегне до имунизация против вариола на рисковите групи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР