Здравните власти ще обсъждат намаляване на карантината на заразените с

...
Здравните власти ще обсъждат намаляване на карантината на заразените с
Коментари Харесай

Асен Меджидиев: Ще се постараем да намалим времето на ковид карантината

Здравните управляващи ще разискват понижаване на карантината на инфектираните с COVID-19. Това стана ясно по време на брифинг, на който служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев показа своя екип и целите в работата на ръководеното от него ведомство.

" Имаше одобрен Национален проект за справяне с Коронавирус обстановката, който беше гласуван от предходния Министерски съвет. Решихме да нанесем корекции в него още в първия ден, в който го разгледахме, защото той включваше автоматизирано установяване на ограничаващи ограничения ", съобщи той.

На идващия ден в Здравното министерство са били свикани специалистите, които са осведомени с Коронавирус обстановката в страната.

" Създадохме експертен съвет, който заседава всеки вторник. На този съвет коментирахме вероятно понижаване на карантината. Проблемът у нас, за разлика от другите страни, които я смъкнаха изцяло е, че равнището на имунизация е доста ниско. Това е единственото, което ни стопира да го създадем, само че сигурно ще се постараем да понижим времето на карантината, защото в актуалната обстановка всички виждаме, че разновидността и протичането на вируса е доста по-различно от предходните талази. Със сигурност ще съобразим това имунизираните да имат по-кратък интервал за изолираност ", сподели още служебният министър на опазването на здравето.

И събощи, че се обмисля вид, при който на петия или седмия ден да се прави тестване с антигенен тест, а в случай че резултатът от него е негативен – вероятно  карантината да се приключва. " Експертите би трябвало да се произнесат, само че аз съм " за " понижаване на карантината ", добави той.

Меджидиев очерта основните приоритети на ведомството. На първо място измежду задачите на  служебното правителство е подготовката на хубавичко система за вероятно усложняване на обстановката с COVID-19.

" Успяхме да подсигурим задоволително интензивни кревати, което е решаващо при възможна тежка обстановка. Взехме решение още в първите дни за разпределяне на безвъзмездни антигенни проби, които към този момент са отпуснати. Със сигурност те не са в задоволителен брой, само че още идната седмица ще бъдат отпуснати средства и за защитни средства, и за безвъзмездни антигенни проби, както и за това да се подсигури заплащането на хората, които правят имунизацията ", уточни служебният министър на опазването на здравето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР