Здравните власти ще могат да поставят под карантина заразените с

...
Здравните власти ще могат да поставят под карантина заразените с
Коментари Харесай

Карантинирането ще става по телефон, с имейл или SMS

Здравните управляващи ще могат да слагат под карантина инфектираните с ковид по телефона и посредством приемане на имейл или SMS. Това взеха решение дефинитивно депутатите в Народното събрание, където одобриха на второ четене промени в Закона за здравето, препоръчани от ГЕРБ.Целта им е прецизиране на разпореждания във връзка с наложителната изолираност и карантина, както и наложително болнично лекуване на лица, заболели от или заразоносители на заразна болест, стимулира се вносителят Даниела Дариткова - ръководител на ПГ на ръководещите.

В закона беше записано, че на наложителна изолираност подлежат освен хора с COVID-19, а и заразоносители на антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични тресчици, дифтерия, ебола, жълта тресчица, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък изострен респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума. Досега за тези пациенти беше записано, че с изключение на на наложителна изолираност, подлежат и/или на болнично лекуване.

Министърът на опазването на здравето, по предложение на основния държавен здравен контрольор, ще може със заповед да разпореди наложителна изолираност на лица, заболели от и заразоносители на заразни заболявания отвън посочените нагоре, както и наложителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на осъществена оценка на съществуващия епидемиологичен риск от разпространяването на съответната заразна болест.

За издаденото наставление за изолираност или карантина жителите ще бъдат уведомявани устно на посочен от тях мобилен или стационарен телефонен номер, което ще се удостоверява документално с автограф на направилото го длъжностно лице, като писменото засвидетелствуване ще се ползва към преписката. Уведомяването ще може да става и посредством изпращане на електронно или малко текстово известие на посочен от лицето електронен адрес или мобилен телефонен номер. Предписанието за карантиниране обаче ще се счита за връчено, единствено в случай че инфектираният върне назад известие.

Лице, болно от или заразоносител на заразна болест, което откаже или прекъсне осъществяването на наложителната изолираност, ще се санкционира с санкция от 5000 лева Ако инфектиран откаже да се карантинира, ще се намесва полиция, взеха решение още народните представители, записаха още депутатите в закона.

Между 50 000 и 100 000 лв. пък ще е глобата за този, който извърши експорт на дефицитни за страната медикаменти по време на изключителна епидемиологична конюнктура. Прокуратурата към този момент стартира следствие след сигнали за изчезнали лекарства, които компании са продавали зад граница.

Бяха направени и промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, с които се сътвори правна опция при оповестено изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура министърът на опазването на здравето със заповед да забрани за избран период от време експорт на лекарствени артикули от територията на страната. Целта е да се подсигуряват задоволителни количества лекарствени артикули за облекчаване на здравните потребности на популацията на България.

Междувременно се чака здравният министър проф. Костадин Ангелов да даде в Народното събрание повече детайлности за имунизациите, които страната ще поръча и се чака имунизацията на най-рисковите групи да стартира след Нова година. Мнозинството отхвърли настояването на Българска социалистическа партия по тематиката в пленарната зала да бъде изслушан министър председателят Бойко Борисов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР