Здравните власти ще могат да поставят под карантина заразените с

...
Коментари Харесай

Под карантина вече ще се поставя с имейл или SMS |

Здравните управляващи ще могат да слагат под карантина инфектираните с ковид и посредством приемане на имейл или SMS. Това взеха решение дефинитивно депутатите в Народното събрание, които одобриха на второ четене промени в Закона за здравето без диспути, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предписанието за карантиниране ще се счита за връчено, единствено в случай че инфектираният върне назад известие.

Друг метод, който ще се практикува, е устно по телефона.

5000 лв. санкция заплашва всеки, който наруши насилствената изолираност. Ако инфектиран откаже да се карантинира, ще се намесва полиция, взеха решение още народните представители.

Между 50 000 и 100 000 лв. пък ще е глобата за този, който извърши експорт на дефицитни за страната медикаменти по време на изключителна епидемиологична конюнктура. Прокуратурата към този момент стартира следствие след сигнали за изчезнали лекарства, които компании са продавали зад граница.

Бяха направени и промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, с които се сътвори правна опция при оповестено изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура министърът на опазването на здравето със заповед да забрани за избран период от време експорт на лекарствени артикули от територията на страната. Целта е да се подсигуряват задоволителни количества лекарствени артикули за облекчаване на здравните потребности на популацията на България.

Междувременно се чака здравният министър проф. Костадин Ангелов да даде в Народното събрание повече детайлности за имунизациите, които страната ще поръча и се чака имунизацията на най-рисковите групи да стартира след Нова година. Мнозинството за следващ път отхвърли настояването на Българска социалистическа партия по тематиката в пленарната зала да бъде изслушан министър председателят Бойко Борисов. Този път левицата искаше да го пита за имунизациите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР