Здравните власти карантинираха млада жена, приета в болница заради проблем

...
Здравните власти карантинираха млада жена, приета в болница заради проблем
Коментари Харесай

Пациентка с отрицателен тест за коронавурас беше поставена под карантина

Здравните управляващи карантинираха млада жена, призната в болница поради проблем с бъбреците. Объркването станало, откакто здравна сестра подала неверна информация, че дамата е с позитивен бърз тест за ковид, заяви.

Случаят с 36-годишната жена от Горна Оряховица се е разиграл в Университетска болница " Св. Марина ". Младата жена постъпва с висока температура и задръстване на бъбреците. Диагностицирана е с антигенен тест и с PCR тест, че няма COVID-19 и може да постъпи, само че все пак здравна сестра от болничното заведение подава в осведомителната система, че дамата е с ковид и тя е карантинирана.

На 19 април Галина Николова получава мощни болки в бъбреците. Лекари от локалната болница я поучават да потърси експерти, защото и различен път е имала сходни проблеми. Още на идващият ден тя е на обзор в плевенска болница и лекарите я поучават да постъпи за лекуване. По процедура й вършат наложителен антигенен тест за COVID-19.

" След 20 мин. очакване ми споделиха, че пробата е мръсен - подозрителен . Успях единствено да го фотографирам ", споделя Николова.

От фотографията се вижда ясно, че пробата е единствено с една линия. Тоест - негативен. Въпреки това Галина е пратена и на PCR тест.

" И той беше негативен ", споделя тя.

Жената подозира, че подозренията на здравната сестра са подбудени от обстоятелството, че тя идва с висока температура поради бъбречната зараза. " Не всеки с 39 градуса температура е с COVID-19. Гледаха ме като прокажена ", добавя Николова.

В последна сметка тя постъпва в друга болница. Докато лекува бъбреците си, получава позвъняване.

" Казаха ми, че съм с позитивен тест и съм сложена под карантина. Бях в цялостен потрес ", споделя дамата.

От болничното заведение обясниха, че докладвали на РЗИ поради подозренията си в антигенния тест. И настояват, че под контролната линия нещо се e появило.

" Като здравна формулировка няма такова нещо като подозрителен позитивен тест . Но, получавайки се тестова линия няма по какъв начин ние да кажем, че този тест е отрицателен. По-логично е да приемем този пациент като евентуално болен, тъй като нещо се появява ", разяснява доктор Валерия Рачева - завеждащ клинична лаборатория в УМБАЛ " Св. Марина ".

След излизането на негативния PCR тест, от лечебното заведение отдръпнали изказванието си, че дамата е с COVID-19. Заради тромавата процедура обаче, Галина Николова се е водила шест дни под карантина. От болничното заведение се извиниха .

" Смятам, че има минус в системата на РЗИ. Защо още на 23-ти след получен наш имейл не са свалили карантината? ", запита Рачева.

От РЗИ-Плевен настояват, че не са страна в този спор. Отговорността за слагане или събаряне на карантина е на лабораторията и болничното заведение.

Пациентката от Горна Оряховица желае единствено едно - да се знае, че има и други заболявания. Тя самата към този момент е прекарала COVID-19 .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР