Здравните услуги у нас са поскъпнали с до 30%, най-големи

...
Здравните услуги у нас са поскъпнали с до 30%, най-големи
Коментари Харесай

Здравните услуги у нас са поскъпнали с до 30%

Здравните услуги у нас са поскъпнали с до 30%, най-големи са нарастванията в очните клиники и при прегледите без посоки при професори и доценти. Според медици повода са поскъпналите консумативи, наеми и медицински произведения, които Здравната каса не заплаща.

Най-евтиният заплатен обзор при доктор към този момент е 50 лв., а при професор без направление цената стига до 700 лв.. Лазерните корекции на зрението, за които преди година се плащаха по 1500-2000 лева на око, към този момент са по 3000 лева

" Поскъпването на здравните услуги е с толкоз, с колкото е поскъпнал животът. При здравните услуги даже има известно закъснение. Анализаторите икономисти изнесоха данни, че в случай че повишаването на живота е с 16%, в опазването на здравето за момента се свежда до 8-9% ", разяснява зам.-председателят на Асоциацията на частните лечебни заведения Андрей Марков за " Труд news ".

Той посочи, че доста българи избират да търсят здравни услуги в чужбина. 

" За предходната година българите са пациенти №1 в Турция. Това задоволително приказва какво се случва с нашето опазване на здравето. Болни продават земи, жилища, с цел да заминат. Големият ни проблем е неприятното ни опазване на здравето и още по-лошата му организация. Парите, които отделяме за здраве, не са доста, само че и не се разпределят вярно ”, безапелационен е Марков.

Директорите на няколко държавни лечебни заведения в София са признали, че има повишаване на избрани медицински произведения, множеството от които не се заплащат по Здравна каса.

Очаква се нараствания на цените и на стоматологичните услуги, за които от няколко дни шефът на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков твърди, че изостават от инфлацията.  " По данни на Национален статистически институт инфлацията е 16%, през февруари инфлацията в денталната медицина е към 8% ", акцентира Шарков.

От началото на годината и персоналните лекари вършат опити за вдигане на потребителската такса на 8 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР