Здравните служители в САЩ откриха първи случай в страната на

...
Здравните служители в САЩ откриха първи случай в страната на
Коментари Харесай

САЩ регистрираха първи случай на маймунска шарка откакто вирусът бе локализиран в Европа

Здравните чиновници в Съединени американски щати откриха първи случай в страната на вируса на маймунската шарка , откогато се появиха сходни отчети от няколко европейски страни, оповестява " Файненшъл таймс ".

Потвърдени или хипотетични случаи на вируса - който нормално се среща в елементи от Западна и Централна Африка и не се популяризира елементарно измежду хората - към този момент са докладвани в най-малко седем страни по света , откогато Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) откри.

Длъжностни лица в американския щат Масачузетс обявиха в сряда, че " работят в тясно съдействие " с американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите и локалните здравни препоръки, с цел да разпознават близки контакти на инфектираното лице, за което е доказано, че е възрастен мъж пътувал до Канада .

Здравните управляващи в Квебек също проверяват към 10 вероятни случая в канадската провинция , съгласно CBC News. В четвъртък публичните здравни органи в Швеция и Италия потвърдиха най-малко един случай на вируса.

Ден по-рано испанските здравни управляващи обявиха, че са разкрили група от 23 души със подозрение за признаци, до момента в който и проверяват още 15 вероятни случая.

Маймунската шарка , която нормално се свързва с кожни лезии, сходни на тези, породени от варицела, рядко се открива в Европа и Съединени американски щати . Обикновено се популяризира при хора от типове като гризачи и катерици, само че предаването от човек на човек може да се случи посредством непосредствен контакт .

От деветте случая, открити в Обединеното кралство, най-малко двама нямат връзки за пътешестване до страни, където вирусът е ендемичен, което допуска, че " е допустимо те да са се заразили посредством предаване на общността ", съгласно UKHSA.

Здравният отдел на Масачузетс акцентира, че казусът в Съединени американски щати " не съставлява риск за обществеността ", добавяйки, че пациентът е " приет в болница и в положително положение ".

Има два типа вирус на маймунската шарка . Западноафриканската предизвиква по-малко тежко заболяване от по-фаталния в басейна на Конго . Всички инфекции с маймунска шарка, открити в Обединеното кралство до момента, са западноафрикански , за който съгласно Световната здравна организация има смъртност от към 1% спрямо 10% смъртност за този от басейна на Конго .

Робърт Щефен, почетен професор в Института по епидемиология, биостатистика и предварителна защита на университета в Цюрих, който тази година разгласява рецензиран документ за изменящата се епидемиология на маймунската шарка, предвижда, че вирусът " евентуално ще бъде открит другаде " през идващите седмици .

Той сподели, че до момента в който възрастните хора, които са получили ваксина против едра шарка, имат " много мощен " имунитет , по-младите генерации са " изцяло незащитени ". Ваксината против едра шарка, която също защищава от маймунска шарка, не се ползва рутинно в Обединеното кралство от 1971 година

Щефен добави, че тази липса на имунитет може да изясни последното огнище , дружно с повишаването на импортираните случаи. И Съединени американски щати, и Обединеното кралство оповестяват за импортирани случаи, свързани с пътешестване до Нигерия през последните години.

" Трудно е да се планува дали тези клъстери ще доведат до по-широка зараза или дали ще бъде допустимо да се овладее или просто да изчезне ", сподели Щефен, базирайки се на последното огнище.

Джефри Смит, професор по патология в университета в Кеймбридж, сподели, че в последна сметка секвенирането на генома ще " да ни даде отговори " дали случаите на маймунска шарка в Северна Америка и Европа са свързани.

" В по-широк подтекст това не е зараза, за която в действителност би трябвало да се тревожим ", сподели той. " Имаме ваксина , с цел да го предотвратим, имаме медикаменти, които работят против него и не се популяризира елементарно сред хората, защото изисква доста непосредствен контакт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР