Здравните работници са подложени на силен стрес и дори психическо

...
Здравните работници са подложени на силен стрес и дори психическо
Коментари Харесай

Над 50% от медиците са подложени на силен стрес в работата

Здравните служащи са подложени на мощен стрес и даже психическо принуждение, до момента в който извършват отговорностите си. Психоклиматът на работното им място постоянно не е добър и това е измежду аргументите изключително младите фрагменти да търсят реализация в чужбина. Това са част от изводите от национално изследване на заболеваемостта и отсъствието от работа поради психосоциални опасности в бранш “Здравеопазване “, направено от Федерацията на синдикатите в опазването на здравето (ФСЗ) към КНСБ.

Проучването обгръща 1245 души – лекари, медицински сестри, санитари и административен личен състав от 53 лечебни и здравни заведения и е извършено в интервала 1 май - 30 октомври тази година. По-голямата част от участвалите имат над 16 година стаж, което подсигурява познаване на специалността.

Стрес и неприятен психоклимат на работното място

55.7 % или 693 от интервюираните дават отговор позитивно на въпроса “Поставени ли сте на работното място под риск от стрес и принуждение?”. Над 60% показват, че са били жертва на психическо принуждение на работното място. Като съществени аргументи се показват свръх натовареност и дефицит на личен състав, повишени условия на пациенти и родственици на пациенти, работа с малцинства, вътрешни спорове сред медицинския личен състав в резултат на натовареността.

58.3 % или 726 от интервюираните показват, че психоклиматът на работното им място не е добър. Изследванията демонстрират, че медицинските служащи в по-млада възраст имат по-високо равнище на емоциално безсилие спрямо сътрудниците си в по-зряла възраст. За една трета от тях, този факт е повода за търсене на реализация в чужбина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР