Здравните експерти по света все още не знаят произхода на

...
Здравните експерти по света все още не знаят произхода на
Коментари Харесай

Нова версия за произхода на Covid-19, пазарът в Ухан може да е просто жертва

Здравните специалисти по света към момента не знаят произхода на ковид Covid-19. Първоначално се смяташе, че рисковата разновидност е тръгнала от животни, продавани за консумация на хора на махленски пазар в Ухан - градът, от който стартира пандемията. Нова информация от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) в Китай обаче гласи, че произходът на вируса не е от там.

Генетичните доказателства, събрани до момента, не удостоверяват по никакъв метод, че Covid-19 произлиза от китайски прилепи, преди да бъде предаден на хората.

След следствие на животните, продавани на пазара, китайските здравни специалисти изключиха мястото като начална точка на огнището, оповестява Business Insider.

„ Сега се оказва, че пазарът просто е една от жертвите на вируса “, сподели шефът на CDC в Китай Гао Фу пред Wall Street Journal.

Пробите, събрани от животни на пазара са негативни, което подсказва, че те не са могли да заразят купувачите.

Властите на Ухан в началото осведомиха Световната здравна организация (СЗО) за незнайното, сходно на пневмония заболяване, което по-късно ще бъде разпознато като новия ковид на 31 декември. Повечето от първичните 41 случая бяха свързани с пазара Ухан, който беше закрит на 1 януари.

Като се има поради, че огнището на SARS през 2002 и 2003 година стартира на сходно място в Гуандун, Китай, пазарът в Ухан изглеждаше като логически генезис. Но нито едно от животните на пазара не е с позитивен тест за вируса, сподели Колин Карлсън, зоолог от Джорджтаунския университет пред Live Science. Ако в никакъв случай не са били инфектирани, те не биха могли да бъдат медиаторът, който улеснява прекосяването към хората.

Нарастващ набор от проучвания поддържа заключението на китайската CDC, че произходът на огнището не е обвързван с пазара.

Изглежда, че вирусът циркулира в Ухан преди да бъдат обявени тези 41 случая. Изследвания, оповестени през януари, демонстрират, че първият човек, който е тествал позитивно за ковид, евентуално е бил изложен на него на 1 декември, след което е показал признаци на 8 декември. Изследователите, стоящи зад изследването, също откриват, че 13-те от 41 първични случая не демонстрират връзка с пазара в града.

Самоличността на " нулевия пациент " не е доказана, само че е евентуално това да е 55-годишен мъж от китайската провинция Хубей, който е бил инфектиран на 17 ноември, съгласно South China Morning Post (SCMP).

Карлсън съобщи още, че пазарът в Ухан може би просто е бил обект на ранно супер разпространяване - обстановка, при която един болен човек заразява нетипично огромен брой други. Други събития за супер разпространяване по света също сътвориха клъстери от инфекции, които се появиха за едвам една нощ. В Тегу, Южна Корея, да вземем за пример, църковен чиновник с Covid-19 е заразил минимум 43 души.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР