Здравната вноска няма да бъде увеличена и остава 8% от

...
Здравната вноска няма да бъде увеличена и остава 8% от
Коментари Харесай

Колко ще стане здравната осигуровка?

Здравната вноска няма да бъде увеличена и остава 8% от осигурителния приход . Това планува проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2024 година. Той ще бъде обсъден на съвещание на Надзорния съвет на Касата в петък, предадоха от „ БНР “.

Във финансовата рамка са планувани разноски за над 8 милиарда и 160 милиона лв. или с над един милиард и 100 милиона повече по отношение на 2023 година. В проектобюджета са заложени здравноосигурителни доходи в размер на малко над 7 милиарда и 950 милиона лв. , от които съвсем 4 милиарда и 900 милиона са доходи от здрави вноски и над 3 милиарда са прехвърляния за здравно обезпечаване.

В плановете е отразено покачването на минималната заплата на 933 лв. от 1 януари 2024 година. Съгласно писмо от Министерство на здравеопазването са планувани прехвърляния за над 173 милиона лв. , които са за финансиране на разноските за ваксини, действия за здравно неосигурени лица и други. За лечебните заведения обичайно е очакван най-големият дял от средствата в здравноосигурителните заплащания – малко над 3 милиарда и 500 милиона лв..

За персоналните лекари са планувани над 560 милиона лв. , за профилираната извънболнична помощ са заложени 562 милиона, а за дентални действия – близо 329 милиона лв.. За медикаменти, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели са планувани общо над два милиарда и 100 милиона лв.. В това число са заплащания за дейностите по разпределяне на медикаментите за домашно лекуване, заплащани 100% от бюджета на Касата за 39 милиона лв., от които се дефинират до 3 милиона за финансиране на аптеки в отдалечени, труднодостъпни региони или са единствен реализатор за съответната активност от община, както и с денонощен режим на работа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР