Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12 процента.

...
Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12 процента.
Коментари Харесай

Председателят БЛС: Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12%

Здравната вноска да се подвига гладко, до момента в който доближи 12 %. Това сподели пред публицисти доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз.

Д-р Маджаров взе участие във конгрес, отдаден на фармацевтичната промишленост, предава Българска телеграфна агенция.

По думите му ние сме най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разноските в опазването на здравето са същите каквито са в останалите европейски страни.

Дори сегашната вноска – 8 %, не е действителна поради групите жители, на които страната заплаща вноската и тя не е в цялостния ѝ размер. Това е част от казуса, тъй като вноската не нараства, има доста освободени от нея, вкарват се и нови лечения и нови механизми за диагностик, уточни той. 

България е на последно място по равнище на здравна вноска, напомни още доктор Маджаров. Според него в случай че се увеличи равнището на здравната вноска, това би понижило претенциите, че се постанова доплащане при оказване на здравна помощ.

По думите му казусът е и че огромна част от доплащането, което вършат пациентите, е не за новаторски лечения, а за медикаментите за кръвно налягане, за диабет, за други хронични болести. 

Темата за повишение на здравната вноска ще бъде разисквана с политиците, увери доктор Маджаров и уточни, че сега „ заблуждаваме себе си “, че някой ни е обезпечил всичко.

Когато имаме потребност от здравна помощ, виждаме, че не ни е обезпечена неотложната помощ, не е добра незабавната помощ, тъй като всички са там, в лечебните заведения всичко „ коства “, а когато обясняваме, че всичко е гратис, не оказва помощ на никой, добави той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР