Здравната система в САЩ се проваля. Това е основната констатация

...
Здравната система в САЩ се проваля. Това е основната констатация
Коментари Харесай

Здравната система в САЩ се проваля, алармират независими американски експерти

Здравната система в Съединени американски щати се проваля. Това е главната констатация в последния отчет на самостоятелната изследователска група The Commonwealth Fund, написа NBCNews.com.

Според отчета Съединени американски щати се класират като най-зле представящата се от 10-те обсъждани развити народи в сериозни области на опазването на здравето, включително попречване на смъртни случаи, достъп – основно заради високата цена, както и гарантиране на качествено лекуване за всеки, без значение от пол, приход или местоживеене по географски регион.

Екипът, подготвил отчета, установи, че хората в Съединени американски щати умират най-млади и стават жертва на най-вече смъртни случаи, които могат да бъдат избегнати, макар че страната харчи съвсем два пъти повече за опазване на здравето – към 18% от брутния вътрешен артикул, спрямо всяка друга обсъждана развита нация.

Проучванията демонстрират, че опазването на здравето е измежду главните цели за гласоподавателите на президентските избори през ноември. Вицепрезидентът Камала Харис сложи началото на Закона за налични грижи, прочут като Obamacare. Бившият президент Доналд Тръмп към този момент е дал малко детайлности за своята визия за опазване на здравето, а неговият вицепрезидент Джей Ди Ванс предложи дерегулация.

Констатациите от отчета по мнението на откривателите демонстрират, че Съединени американски щати харчат най-вече, само че получават най-малка възвращаемост от своите вложения.
„ Никоя друга страна в света не чака пациентите и фамилиите да заплащат толкоз доста от джоба си за съществени здравни грижи, колкото вършат в Съединени американски щати “, разяснява доктор Джоузеф Бетанкур, президент на Commonwealth Fund. По подигравка на ориста високата цена, която хората заплащат, не подсигурява превъзходна грижа, добави той.

„ Не ни доближават прекалено много от нещата, от които хората се нуждаят в най-голяма степен, включително лекари и болнични кревати “, сподели доктор Дейвид Блументал, някогашен президент на The Commonwealth Fund.

„ Това е една от аргументите, заради които би трябвало да чакате толкоз дълго в Съединени американски щати за профилирани грижи, и е една от аргументите, заради които никой не може да откри доктор за първична помощ “, добави той.

Констатациите се основават на десетки хиляди отговори на анкети от лекари от първичната здравна помощ и поданици в страни с високи приходи, събрани през последните три години. Изследователите са създали обзор на обстановката в Съединени американски щати спрямо девет други страни: Австралия, Канада, Франция, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство.

Всяка страна е оценена въз основата на 5 категории: достъп до грижи, развой на грижи, административна успеваемост, правдивост и здравни резултати. Нито една страна не е на върха или дъното във всяка категория. Държавите, класирани в челната тройка като цяло, са Австралия, Нидерландия и Обединеното кралство. Също по този начин съгласно отчета Австралия, а и Нидерландия имат най-ниските разноски за опазване на здравето.

Според откривателите Съединени американски щати се открояват със своето извънредно едва показване – те се класират на последно или предпоследно място във всяка категория, като се изключи една — развой на грижа — в която заемат второто място след Нова Зеландия. Процесът на грижа мери параметри като превантивни услуги, в това число мамографии и имунизации против грип, както и степен на ангажираност с пациентите.

Сложният лабиринт от болнични сметки, застрахователни разногласия и условия за заплащане от джоба, в които пациентите и лекарите са принудени да се оправят, слага Съединени американски щати на предпоследно място по административна успеваемост.

„ Имаме толкоз доста разнообразни застрахователи, всеки от които продава друг артикул с разнообразни условия, с цел да могат лекарите или лечебните заведения и другите снабдители да получават възнаграждение и за пациентите да бъдат покрити грижите им. Това води до отвод на услуга. Това води до пазарлъци сред лекари, лечебни заведения и застрахователни компании. Съединени американски щати също са на предпоследно място по правдивост, като доста хора с по-ниски приходи оповестяват, че не могат да си разрешат грижите, от които се нуждаят, а повече хора оповестяват за незаслужено отношение или дискриминация. Трябва да се означи, че Съединени американски щати имаха най-ниската дълготрайност на живота и най-високите равнища на предотвратими и лечими свръхсмъртни случаи – наклонност, която се утежни от пандемията. Миналата година междинната дълготрайност на живота в Съединени американски щати беше 77,5 години, което е малко повече от година повече от 2021 година, като пандемията понижи продължителността на живота до 76,4 години съгласно най-новите данни от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) “, разяснява Блументал.

Специализираната здравна помощ е недостъпна за мнозина съгласно Лорънс Гостин, шеф на Института О`Нийл за национално и световно здравно право в университета Джорджтаун. Той е на мнение, че констатациите в отчета съответстват с други проучвания, които непрекъснато класират Съединени американски щати покрай дъното на сравнимите страни по съвсем всички водещи здравни индикатори, в това число дълготрайност на живота, детска и майчина смъртност, достъп до опазване на здравето и правдивост.

„ Много от най-уязвимите в Америка, в това число расовите малцинства и хората с ниски приходи, са неосигурени или незадоволително обезпечени. Като се има поради високата цена на медицинските услуги, доста хора забавят или заобикалят грижите. Съединени американски щати дават може би най-модерните медицински лекувания в света, само че единствено за тези, които могат да си го разрешат “, счита Гостин.

„ За прекалено много хора висококачествената здравна помощ е недостъпна “, безапелационен е и доктор Адам Гафни, реанимационен доктор в Cambridge Health Alliance в Масачузетс. Той счита, че Съединени американски щати се разграничават от другите страни в една сериозна област – универсалното здравно обслужване.

„ Една универсална система за опазване на здравето има значение освен тъй като всички са обхванати и могат да посещават доктор, когато би трябвало, само че и тъй като имат дълготраен снабдител на здравни услуги, който може да даде съвещания и препоръки и лекуване и профилактика на постоянно срещани положения “, добавя той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР