Здравната система в ивицата Газа е пред рухване. Докато боевете

...
Здравната система в ивицата Газа е пред рухване. Докато боевете
Коментари Харесай

Здравната система в Газа е пред тотален срив

Здравната система в линията Газа е пред срутване. Докато боевете в целия анклав не престават, лекарите и експертите се борят да спасят колкото се може повече хора. Медидиците обаче не разполагат с основни материали и медикаменти. Доставките се бавят, а доста здравни заведения би трябвало да се грижат и за хиляди разселени хора, потърсили заслон на територията им.

Болница Ал Акса в град Деир ал-Балах в централната част на линията Газа е пред колапс. Изпитва изострен дефицит на личен състав, медикаменти, консумативи. Ако обстановката с израелските удари продължи да бъде сериозна, до седмици ще спре лабораторията, която обслужва целия град.

Процедури като кръвопреливане стават по-трудни за осъществяване заради неналичието на медикаменти, употребявани при тестове за хепатит или ХИВ.

Болниците в Газа са мощно наранени от войната, която беше провокирана от офанзивата на Хамас и други екстремисти против южен Израел на 7 октомври, при която бяха убити към 1200 души, а други 250 взети като заложници. Много от медицинските служащи са разселени – също като елементарните хора.

 

 
Това е единственият уред, който обслужва централна Газа. Не работи от повече от 30 дни. Ранените, които карат тук, са съществени и сериозни, тъй че невролозите и хирурзите реагират на момента.
Мохамед Фалие – лаборант в отделението за образна диагностика 

Освен неналичието на оперативни материали, болница Ал Акса изпитва потребност от кревати, матраци и одеяла.

 
Като цяло обстановката в болничното заведение е тежка и това се дължи на дефицит на запаси, материали и медикаменти. Липсват ни лекари, медицински сестри и админи. Изправени сме пред колапс.
Еяд ал-Джабри – шеф на болница Ал Акса 

В исторически проект линията Газа е разполагала със солидна здравна система, включваща 36 лечебни заведения, 25 000 здравни служащи и доста експерти. Но след началото на войната тази система се срутва всекидневно.

Всички здравни заведения са претъпкани с пациенти, а също така дават леговище на хиляди разселени хора. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР