Здравната система наистина е в криза, ситуацията е много тревожна,

...
Здравната система наистина е в криза, ситуацията е много тревожна,
Коментари Харесай

Адвокатка от Пловдив успокои за новата ваксина

 Здравната система в действителност е в рецесия, обстановката е доста тревожна, разяснява в предаването " Тази събота “ юрист Мария Шаркова от Пловдив. Когато се работи с непълен човешки запас в рискови условия, има повече опасности за лечебните заведения за пораждане на юридическа отговорност, уточни тя. 

Трябва да се развива извънболничната помощ, счита  адвокатът по здравно право. Според нея за пациента не е явен механизмът.  " В извънболничната помощ има фарс във връзка с регламента - пациентът знае, че би трябвало да се обади на общопрактикуващия доктор, само че след това - накъде? Какво прави пациентът, в случай че се нуждае от изписване на лекарство, тъй като още нямаме електронна рецепта? Единствената опция, за която пациентите знаят, е да се обадят на 112, само че не всички се нуждаят от кола за спешна помощ. Засяга се ресурсът и на Спешната помощ “, посочи Мария Шаркова. 

Тя означи, че в нейната процедура всеки ден получава позвънявания от пациенти, които не са получили здравна помощ. В обстановка на изчерпващи се запаси, неизбежно се стига до засягането на техните права, изясни юристът. Според нея обаче самите медицински експерти и лечебните заведения също изнемогват. Реорганизация може да се прави единствено до избран миг. Единствено и единствено отваряне на нови кревати, без медицински личен състав, не може да обезпечи съответна здравна помощ “, сподели юристът.

" Имаме кревати, имаме медикаменти и инсталация, само че нямаме задоволително медицински експерти “, уточни Мария Шаркова. Според нея човешкият запас се изчерпва и точно за това са подхванати ограничаващи ограничения сега – да се даде въздух на здравната система и на пациентите също, с цел да могат всички да получат здравна помощ.

" Можеше да има по-адекватен проект, който да е съгласуван не толкоз с новооткритите случаи всеки ден, а с потенциала на здравната система ", разяснява юристът. Според нея ограничаващите ограничения е могло да бъдат въведени по-рано и  да са по-строги, само че по думите й се търси салдото сред ползите на пациентите и обществото и ползите на стопанската система.

" Не би следвало да се опълчват тези ползи, тъй като с съответни ограничения за поддръжка на стопанската система не би трябвало да се стига до въпроса: Икономиката или публичното здраве? “, уточни Мария Шаркова. Според нея имунизацията против COVID-19 не е рискова, тъй като регулациите на Европейския съюз са извънредно строги.

" Не е допустимо рискова ваксина да стигне до пациента. Всички хора могат да са спокойни, че когато една ваксина е получила позволения, тя е минала всички проби за сигурност “, означи още Шаркова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР