Здравната система на Хаити отдавна е крехка, но сега е

...
Здравната система на Хаити отдавна е крехка, но сега е
Коментари Харесай

Здравна криза в Хаити: Престъпните банди контролират доставките на лекарства

Здравната система на Хаити от дълго време е нежна, само че в този момент е покрай цялостен колапс. В лечебните заведения и клиниките в столицата Порт-о-Пренс животоспасяващите лекарства и съоръжение понижават или въобще липсват. Престъпните банди стягат хватката си към града. Те са блокирали пътища и са спрели работата на основното интернационално летище. Контейнерите, цялостни с животоспасяващи лекарства също са блокирани на морското пристанище. Насилието принуди няколко лечебни заведения, в това число най-голямата държавна болница в Хаити да затворят краткотрайно. Едно от дребното към момента работещи заведения е Университетската болница " Мир ". От два месеца насам в болничното заведение са лекувани към 200 пациенти с огнестрелни рани, а леглата ѝ към момента са цялостни.
Той има температура от съвсем 10 дни. Страда от сърповидно-клетъчна болест и малария. Лекарите го прегледаха, само че към момента не знаем нищо за лекуване.
Дьониесе Флеримонд, майка на болно момче

Дори и болничното заведение да работи, от време на време медицинският личен състав отсъства, защото в Порт-о-Пренс всекидневно избухват конфликти. В резултат на това от ден на ден пациенти с онкологични болести и други тежки заболявания остават без нужните им грижи. В незабавната болница на " Лекари без граници " в Сите Солей лекарите са принудени да понижат броя на ежедневните съвещания с повече от 60%.
Става все по-трудно да се намерят отворени лечебни заведения, които да разполагат с нужните медикаменти и материали, с цел да дават здравни грижи. На нас в Сите Солей ни е доста мъчно тъй като това, с което разполагаме, е единствено едно незабавно поделение.
Д-р Джейкъб Бърнс, шеф на болничното заведение

Организацията Лекари без граници е изчерпала доста от медикаментите си, употребявани за лекуване на диабет и високо кръвно налягане. А инхалатори за астма не се намират на никое място в столицата. Всеки може да влезе в техният комплекс, само че медицинският личен състав дефинира кои 50 души ще бъдат прегледани. Болницата обаче дава приоритет на контузиите и огнестрелните рани.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР