Здравната система ежегодно губи по 360 милиона лева заради близо

...
Здравната система ежегодно губи по 360 милиона лева заради близо
Коментари Харесай

По 360 млн. лева губи годишно здравеопазването от неосигурени пациенти

Здравната система годишно губи по 360 милиона лв. поради близо 1 млн. здравнонеосигурени жители. Това сподели доцент Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) по време на кръгла маса, на която се разискват проблемите, провокациите и вероятните решения в първичната извънболнична здравна помощ.  

По думите му през последните 10 години броят на неосигурените не се трансформира. " Трябва да се откри метод да се усилят общо средствата за опазване на здравето " , добави доцент Киров и напомни, че има огромна група от лица, за които страната не заплаща цялостния размер на здравната вноска.

От 2012 год. не се е променяла таксата за посещаване при персоналния доктор , която е 2.90 лева, само че за децата тя не се заплаща, а значително хора са освободени от нея или заплащат по един лев, напомни лекарят. 

Доклад на „ Евростат “ демонстрира, че средствата за извънболнична помощ в България са пет пъти по-малко спрямо финансовия запас в другите европейски страни, сподели още доцент Киров. По думите му значително от общопрактикуващите лекари нямат здравна сестра или помощник поради липса на финансова опция.

Сред лекарите в страната не повече от 13-14 % са до 50-годишна възраст , сподели доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз. Най-много работещи общопрактикуващи лекари има в областите София, Пловдив и Варна, а минимум – в Разград, Търговище, Смолян и Кърджали.

" Съвсем скоро системата евентуално няма да може да се самоиздържа ", сподели още доктор Маджаров и уточни, че следва рецесия с невиждани в близкото минало размери, изразяваща се в мощно стеснен достъп до здравна помощ . Той уточни, че в страната работят 3990 общопрактикуващи лекари.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР