Здравната система действително е в криза. В условията на изчерпващите

...
Здравната система действително е в криза. В условията на изчерпващите
Коментари Харесай

Мария Шаркова: Имаме легла, имаме лекарства, имаме апаратура, но нямаме достатъчно медициэ

Здравната система фактически е в рецесия. В изискванията на изчерпващите се и лимитирани запаси се стига до засягане на правата на пациенти. Изнемогват и медицинските експерти и лечебните заведения. Реорганизация може да се прави до един миг, тъй като нови отделения и кревати без личен състав не може да обезпечи съответна здравна помощ.
Това съобщи пред bTV специалистът по здравно право адв. Мария Шаркова.

По думите й сега най-важният запас се изчерпва.

" Това е главната цел на подхванатите ограничения - да се даде въздух на здравната система и на пациентите, тъй че всички да могат да получат здравна помощ ", уточни още юристът.

Шаркова бе безапелационна - ограниченията можеха да са доста по-строги и по-навременни. Освен това има редица индикации за хаоса в здравната система сега.

" Не е явен механизма. В извънболничната помощ има фарс във връзка с регламента - пациентът знае, че би трябвало да се обади на общопрактикуващия доктор, само че след това - накъде? Какво прави пациентът, в случай че се нуждае от изписване на лекарство, тъй като още нямаме електронна рецепта? Единствената опция, за която пациентите знаят е да се обадят на 112, само че не всички се нуждаят от кола за спешна помощ. Засяга се ресурса и на Спешната помощ. Трябва да се развива извънболничната помощ ", уточни Шаркова.

Тя изрично съобщи, че имунизацията против COVID-19 не е рискова, тъй като регулациите на Европейския съюз са извънредно строги.

" Не е допустимо рискова ваксина да стигне до пациента. Всички хора могат да са спокойни, че когато една ваксина е получила позволения, тя е минала всички проби за сигурност ", уточни още Шаркова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР