Здравната реформа на ГЕРБ ще удари най-бедните и най-болните. Жесток

...
Здравната реформа на ГЕРБ ще удари най-бедните и най-болните. Жесток
Коментари Харесай

Здравната реформа ще удари най-бедните и най-болните

Здравната промяна на ГЕРБ ще удари най-бедните и най-болните. Жесток към най-уязвимите групи от популацията и изцяло недопустим вид на промени в здравния бранш се оказаха дълго чаканите нови модели за системата, направени от екипа на министър Кирил Ананиев. Те бяха публично показани през вчерашния ден и плануват най-болните пациенти да заплащат най-вече за лекуването си. Ананиев въпреки всичко категорично акцентира, че полемиката занапред стартира и може да настъпят промени в първичните оферти.

Както към този момент стана ясно, Министерство на здравеопазването предлага два разновидността за възстановяване финансирането на здравната система - цялостна демонополизация на здравната каса и нахлуване на частните застрахователи, които да се конкурират за 8-процентната вноска на всички граждани; или опазване на НЗОК като главен длъжник и въвеждане на наложително в допълнение обезпечаване, с което да се покриват част от актуалните разноски на касата за лекуване. Министерството счита за по-реалистичен втория вид.

Според него обаче лечебните заведения ще имат право сами да дефинират цените, по които работят, а в случай че те са по-високи от избраните от здравната каса и застрахователите, разликата ще се заплаща от пациентите или от спомагателен непринуден фонд, в какъвто сега са обезпечени 11 % от жителите.

Проиграванията на модела са при 8% здравна вноска в НЗОК, 12 лева наложителна месечна вноска за всеки жител при частен осигурител и така наречен гранична линия от 700 лева Лечението до тази сума ще се заплаща от здравната каса, като се преглеждат два разновидността за наложително доплащане от пациента -10 или 15% от цената. То още веднъж ще е или за сметка на болния, или ще се покрива от в допълнение непринудено обезпечаване. Потребителски такси обаче няма да има и сметките на Министерство на здравеопазването сочат, че действително по този начин пациентите няма да доплащат повече, в сравнение с сега. Лечението над 700 лева ще се поема със наложителната застраховка в частен фонд. Т.е. в случай че сметката за обещано лекуване е 1000 лева, 700 се поемат от касата и пациента, а останалите - от застрахователя.

Цените, които касата и застрахователите заплащат, ще се договарят сред тях и съсловните организации на медиците, както е сега. Те обаче няма да са наложителни. Всяка болница, както и експертите в извънболничната помощ ще могат, в случай че желаят, да дефинират и лични цени, а разликата ще е за сметка на болния.

Източник - " Сега ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР