Здравната пътека за лечение на болни от коронавирус в момента

...
Здравната пътека за лечение на болни от коронавирус в момента
Коментари Харесай

Болници са изправени пред фалити заради скъпото лечение на пациенти с Covid-19

Здравната пътека за лекуване на заболели от ковид сега е 1450 лева

Частни и държавни болнични заведения сигнализираха, че са изправени пред съществени финансови усложнения поради понижените си бюджети в разгара на петата Covid вълна.

Пациенти с коронавирусна зараза се одобряват за лекуване в болница по една от три клинични пътеки. Парите, които се отпускат по тях от Здравната каса едвам стигат за 5-дневно лекуване на случаите, при които няма затруднения, пресмятат от Българската болнична асоциация, представени от.

"Здравната пътека за Covid-19 сега е 1450 лева С най-малък престой 5 дни. Искам да Ви кажа, че не ми е прочут случай в нашето лечебно заведение и в заведенията, които аз познавам в Болничната асоциация да бъдат изписани пациенти преди 5 дни, т.е., преди минималния престой. Както и да ги считаме, едни 300, 400 лева дневно при всички случаи са незадоволителни. В най-хубавия случай може би стигаме 0 на 0, само че те са толкоз малко случаите, че виждаме, че лечебните заведения като цяло, не приказваме за обособени лечебни заведения се оплакват и в действителност са обезпокоени от опцията да не престават да лекуват пациенти с коронавирус, заради обстоятелството, че задлъжняват и не могат да покриват разноските, които вършат ", изясни Андрей Марков - заместник-председател на Българска болнична асоциация.

По думите му, в най-голяма част от случаите отпуснатите средства служат главно за обезпечаване на топлота, на храна, на някои типове препарати, не постоянно в оптимален размер и като цяло са дефицитни във връзка с покриването на всички разноски в системата.

Често пъти, което съгласно мен е безусловно неприемливо и неразрешено, на пациентите се постанова да си носят някои медикаменти, да търсят способи да си ги доставят от аптечната мрежа или по неведоми пътища да си обезпечават в допълнение медикаменти с връзки, с познати, с транспортни средства от чужбина и така нататък Това е безусловно неправилно и нездравословно за пациентите, тъй като доста елементарно стават неточности, доста елементарно става пакост, добави Марков.

Почти 10 000 заболели от COVID-19 записва и през днешния ден здравната ни система. Засега към момента места в лечебните заведения има, само че прогнозите са, че през идната седмица тази обстановка ще се промени.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР