Здравната ни система работи добре. При над 65 милиона прегледа

...
Здравната ни система работи добре. При над 65 милиона прегледа
Коментари Харесай

Д-р Семерджиев: Броят на лекарските грешки е нищожен на фона на това, което върши здравеопазването

Здравната ни система работи добре. При над 65 милиона прегледа за една година имаме едвам 1918 недоволства. Тази численост е пренебрежимо дребна и не би трябвало да бъде сложена в центъра на вниманието, тъй че да трансформира едно цяло съсловие в публичен зложелател №1.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Илко Семерджиев, министър на опазването на здравето в интервала 1999 – 2001 година

С него беседваме за зачестилите през последните години случаи на принуждение над медици и по този начин наречените " случаи на медицински неточности ", които се постановат в публичното пространство, и надлежно пораждат още веднъж принуждение против хората в бяло, които се грижат за живота и здравето ни, както и за сигнали на „ пациенти “ за „ злоупотреби “ с болнични заведения.

Д-р Семерджиев дефинира като „ доста противен феномен “, наложилата се процедура да се изкарват на напред във времето на първо място грешките, без да се знае „ какво стои под тях като действително оказана здравна помощ “.

Най-лесният метод за оборването на налагащите се отрицателни стандарти за лекарската работа е обръщането към обстоятелствата. Д-р Семерджиев цитира данните за 2021 година, придружавайки ги с къс разбор:

На лицата от 7 до 18-годишна възраст са направени 76,3% профилактичните прегледи. „ Изключително висок %. Винаги споделяме, че не акцентираме на профилактиката, само че виждаме, че общопрактикуващите лекари извършват това за лицата в тази група на 76,3% “, акцентира някогашният здравен министър.

За лицата над 18-годишна възраст този % пада до 35,39%. „ По-възрастните хора по-малко обръщат внимание на себе си, само че лекарят е налице, и той ще помогне, в случай че имаме отношение към личното си здраве “, сподели доктор Семерджиев.

Над 40 милиона прегледа са направени в извънболничната помощ от общопрактикуващи лекари, от амбулаторни и дентални експерти. Над 20 милиона са медико-диагностичните проучвания. Спешна и неотложна помощ за 2021 година са 2,65 млн.

„ Ако сумираме тези числа, излизат над 65 милиона визити в здравната система за една година. Знаете ли какъв брой тъжби са подадени на фона на тези 65 милиона визити? Точното число е 1918! Това е 0,003% от осъществените услуги! “, съобщи доктор Семерджиев.

Според него изваждането на сходен проблем с лекарска неточност може „ би е атрактивно “ за някого, само че „ на фона на това, което прави здравната система, той в действителност е незабележим “.

„ Това го демонстрира здравната статистика “, акцентира доктор Семерджиев.

Той приканва да не се вършим на прокурори. „ Ако имаме проблем, в случай че някой е постъпил неточно, има си органи и те би трябвало да бъдат сезирани. Трябва да сме наясно, че всеки е почтен до доказване на противното, а виновност се потвърждава от способените органи. Публични линчове напълно не са ни нужни “, безапелационен е той.

Според него би трябвало да сме наясно какъв тип са простъпките и какъв % са на фона на общата активност.

„ И в случай че можем да си позволим да кажем, че над 65 милиона визити са минали добре, и единствено 1918 са били съпроводени с тъжби, дано да сме наясно, че здравната система работи. Лекарите си правят работата, дори доста над равнището, и би трябвало да има почитание към хората, които ни оказват помощ “, акцентира доктор Семерджиев.

Той изрично се разгласи и против всяка форма на принуждение – физическа или вербална – против медици. „ Трябва да свикнем да поддържаме връзка етично. Само това би ни дало сигурност, че ще просперираме. В противоположен случай – насилието ражда принуждение. Порочният кръг ще се задълбочава, и спиралата може да доближи до невероятни дълбини “, съобщи здравният специалист.

За него насилието и похищението над лекари и медицински личен състав е повече от неуместно, тъй като тези хора оказват помощ, отиват на място с колата за спешна помощ, с цел да окажат помощ.

„ Да бъдат посрещнати с крясъци, викове и физическо посягане, е просто неуместно. Това не е нормално безчинство, а освен това от престъпно действие, тъй като деморализира и равнището на цивилизованост не се е подобрило “, съобщи доктор Семерджиев. Според него изкарването на напред във времето точно на това е доста неприятен образец, който доста хора вземат решение да следват без да мислят задоволително.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР