Здравната комисия в парламента прие: парите за лечение на украинските

...
Здравната комисия в парламента прие: парите за лечение на украинските
Коментари Харесай

Здравната комисия гласува МЗ и РЗИ да могат да налагат противоепидемични мерки

Здравната комисия в Народното събрание одобри: парите за лекуване на украинските бежанци ще се поемат от страната, като чакат да получим помощи и от Европа. Депутатите гласоподаваха още нови правила за противоепидемичните ограничения, с които дават опция за налагане на ограничения според от броя на болните в страната и в обособените области.

Все още не е решено дали персоналните лекари още веднъж ще могат да издават посоки за PCR проби за COVID-19. A в случай че ограниченията бъдат гласувани и в зала, медиците ще получават коронавирус бонуси още 3 месеца.

Малко преди второто гласоподаване на измененията в Закона за здравето в отрасловата комисия, ръководещите предложиха проекта за справяне с пандемията, признат от държавното управление през 2020-та да стане част то Закона за здравето.

" Сега този проект би трябвало да бъде осъвременен с изисканията от предложенията, които направихме и той коства част от правния мир. Ако имаме друга зараза или пандемия надлежно ще се създаде различен проект за справяне с нея. Той отново ще бъде част от Закона за здравето ", съобщи зам.председателят на комисията Александър Симидчиев.



Предложенията за промени в последния миг ядосаха опозицията. От Движение за права и свободи напуснаха заседането на здравната комисия.

" Тук се приказва за някакви национални проекти за някакви други неща, които нямат нищо общо с това, което се предлага в сегашшния законопроект ", счита Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

Ако измененията бъдат гласувани и в зала здравните управляващи ще могат да вкарват противоепидемични ограничения на локално или национално равнище, само че няма да могат да лимитират потенциала за работа на заведения или да затварят градове. Предвижда се медиците да получават коронавирус
бонуси до юни.

" Реформата, която предлагаме е тези пари да не се вземат да бъдат трансформирани под формата на действително нарастване на приходите и да останат като възнаграждение ", изясни предателят на здравната комисия Антон Тонев от " Продължаваме промяната ".

За задачата се планува нарастване на цените на клиничните пътеки по този начин заплатите на медиците ще бъдат покачване, изясни Тонев. Все още не е ясно дали персоналните лекари още веднъж ще могат да издават посоки за PCR проби за коронавирус.

" Трябва експерт да им издаде такова направление а не може персоналния доктор. Това е въпрос на уредба в НРД ", съобщи Васил Пандов - консултант на министъра на опазването на здравето.

Депутатите от здравната комисия взеха решение още, че страната ще поеме здравните осигуровки на бягащите от войната в Украйна. Разходите за лекуването им ще са за сметка на бюджета, само че страната ни очавка финансова помощ от Европа.

" С част от тези прехвърляния ше бъдат възобновени направените от нас разходил. Така,.че в последна сметка средствата, похачрени за опазване на здравето за украинските бежанци няма да бъдат платени от българските данъкоплатци ", сподели Антон Тонев.

Докато измененията не влязат в действие страната не може да покрива разноските за лекарства на хронично заболели и те би трябвало да разчитат на донори или лични средства.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР