Здравната комисия в парламента извика на изслушване министъра на здравеопазването,

...
Здравната комисия в парламента извика на изслушване министъра на здравеопазването,
Коментари Харесай

Търговците на лекарства са победили държавата, констатира Здравна комисия

Здравната комисия в Народното събрание извика на чуване министъра на опазването на здравето, изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по медикаментите, шефа на Главна дирекция битка с проведената престъпност, ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност ", шефа на Агенция " Митници " и изпълнителния шеф на " Информационно обслужване " АД по отношение на неналичието на инсулин и на други лекарствени артикули на територията на България и действието на профилираната електронна система за следене и разбор (СЕСПА) на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист.

Отново тематиката стана настояща след следващите сигнали за дефицит на инсулин в страната. Изслушването бе закрито поради секретна информация. Открита бе частта с чуването на шефа на ИАЛ Богдан Кирилов. Към момента у нас има 30 инсулинови продукта, стана ясно от думите му. На място ИАЛ прави регулярни инспекции. Наличностите демонстрират 188 000 опаковки при производителите и 54 000 опаковки в търговците на едро. В ИАЛ не са постъпвали сигнали за прекъсване на продажба на инсулин. През 2023 година инспекциите са 860 - 724 в аптеките, 126 в търговците на едро. Капацитетът на проверяващи на ИАЛ обаче е стеснен - едвам към 10 души. Един от проблемите е, че се вършат и устни поръчки за количества медикаменти. От ИАЛ сложиха въпроса и за териториалния принцип, защото от време на време имало дефицит не на национално равнище, а единствено тук-там.

В непрекъсната връзка сме с останалите лекарствени организации в Европейски Съюз, акцентира Кирилов. В ИАЛ се полагали старания в СЕСПА да има настоящи данни, само че чакат и надграждане на системата. Системата не работи дейно и тя не отразява това, което се случва на пазара, съобщи той. Различни са аргументите, заради които може да възникне дефицит на медикаменти. Част от тях са регулаторни, стана ясно от коментара на шефа на ИАЛ. Двама търговци са изнесли медикаменти от забранителния лист и им е наложена глоба от 100 000 лв.. Агенцията е в непрестанен контакт с ДАНС и другите органи и дружно правят инспекции.

В страната има задоволително налични количества, регистрира Богдан Кирилов. Според него има учредителен проблем в доставките към аптеките. Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов съобщи, че страната се е провалила в опита си да контролира пазара на медикаментите и в опитите си да обезпечи инсулин за нуждаещите се, акцентира той. Хората обикалят по аптеките, аптеките връщат пациенти, неудовлетворен е депутатът, който бе и министър на опазването на здравето в последното държавно управление на ГЕРБ. Обясненията са доста, само че не може да се оставят хората да живеят с чувството, че търговците са победили страната. Много пъти институциите са подавали сигнали за този проблем. Направен е одит на СЕСПА, който демонстрира умопомрачаващи неща, по мнението на Костадин Ангелов, който и настоя системата да бъде изменена. Според Ангелов обаче Министерство на здравеопазването не желае да отбрани публичния интерес, добави депутатът. Той упрекна Министерството в административна мимикрия. Година и половина Министерство на здравеопазването нищо не направило нищо за СЕСПА. Службите изпращат информации до институциите, само че дейности няма. Или ще победим търговците, или ще се подчиним на търговците, уточни Ангелов.

Депутатът попита не може ли да се сътвори такава организация, че до всеки нуждаещ се човек да стига инсулин.

Всички ние сме виновни, сподели и Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи, обръщайки се към ИАЛ и прикани да се откри решение на казуса. Ситуацията е сериозна, безапелационен бе съпредседателят на Движение за права и свободи.

По време на съвещанието стана ясно, че Министерство на здравеопазването спуснало към ИАЛ предписание Благой Миров да създаде системата СЕСПА. С въпросното лице е подписан цивилен контракт. Как е определен Благой Миров ИАЛ не знае.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР