Здравната комисия не прие на първо гласуване законопроекта за бюджета

...
Здравната комисия не прие на първо гласуване законопроекта за бюджета
Коментари Харесай

Здравната комисия отхвърли бюджета на НЗОК за 2024 г.

Здравната комисия не одобри на първо гласоподаване законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 година „ За “ плана на бюджет гласоподаваха четирима от членовете на комисията, „ срещу “ гласоподаваха петима, а „ въздържал се “ – деветима.

На 24 ноември Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 година

Предвидени са 8 163 353,1 хиляди лева доходи и прехвърляния. Здравноосигурителните доходи са в размер на 7 958 809,6 хиляди лева, от които 4 880 099,2 хиляди лева са доходи от здравноосигурителни вноски и 3 078 710,4 хиляди лева са прехвърляния за здравно обезпечаване, е заложено в плана.

Общо разноските за 2024 година са в размер на 8 163 353,1 хиляди лева, което е с 1 136 139,5 хиляди лева повече по отношение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година

Средствата за здравноосигурителни заплащания са в размер на 7 630 931,4 хиляди лева, което съставлява нарастване с 1 077 255,0 хиляди лева по отношение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година или 16,4 % растеж.

През 2024 година се планува Министерството на здравеопазването ежемесечно да дава трансфер към бюджета на НЗОК, в общ годишен размер -173 766, 9 хиляди лева, за възнаграждение на действия отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване.

Какво планува проектобюджетът

Отделят се средства за нови типове проучвания за профилактика и диагностика на разнообразни болести са заложени в проектобюджета на Здравната каса за идната година.

Увеличава се броят на изследванията за рак на гърдата и на маточната шийка при дамите над 45 години и за рак на простатата при мъжете над 60. Предвижда се фондът да заплаща и ехография на щитовидна жлеза един път годишно единствено за дами, навършили 45.

Проектът гарантира средства за 4 нови профилирани проучвания на имунната система и за проучвания на витамин Д при деца и пълнолетни, както и на маркери за сърдечна непълнота. Заложена е нова клинична пътека, по която лъчелечението на деца да се случва под анестезия.

За зъболечение остават досегашните 1 обзор за деца и за пълнолетни, 4 действия за деца и 2 за възрастни годишно. Ако бъде признат в този тип, бюджетът на Здравната каса следващата година ще бъде с към 1 милиард лв. по-голям по отношение на тазгодишния. Предвидени са и тласъци за персоналните лекари, които организират профилактика с най-малко половината от своите пациенти.

Какви бяха възраженията

Основните забележки на множеството партии са свързани с неналичието на промени, а ръководителят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов се разгласи против рестриктивните мерки за подписване на контракти с фонда от новите заболели и клиники (т. нар. мораториум). От ГЕРБ не одобряват и предлагането НЗОК да стане централен орган за покупка на онколекарства вместо здравното министерство.

От Движение за права и свободи възразиха, че въпреки рекордния рекорден растеж от 1.1 милиарда в бюджета на НЗОК за идната година, пациентите са недоволни от системата и доплащането се резервира в границите на 48%. Според Джевдет Чакъров средствата още веднъж ще потънат в нереформираната здравна система без надзор и с голямо доплащане.

Със същия мотив поддръжка отхвърлиха и депутатите от Българска социалистическа партия. Според Георги Гьоков за поредна година има значително нарастване на средствата към лечебните заведения и това още веднъж основава заплаха от свръххоспитализации. Според него увеличените средства за медикаменти няма да решат казуса с недостига на лекарства.

Представителите на политическите партии в комисията ще предложат промени сред първо и второ четене на законопроекта.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg