Здравната каса не е платила по-малко средства на лечебните заведения

...
Здравната каса не е платила по-малко средства на лечебните заведения
Коментари Харесай

Салчев: Здравната каса не е платила по-малко средства на болниците за декември

Здравната каса не е платила по-малко средства на лечебните заведения за декември , сподели проф. Петко Салчев , шеф на Националната здравноосигурителна каса ( НЗОК ) по време на чуването му в парламентарната комисия по опазване на здравето.

НЗОК от самото начало на пандемията е плащала главно за активност на лечебните заведения и по-късно е доплащала на лечебните заведения. Касата нито за миг не е серпантина нито едно заплащане, добави той. И до момента нямаме изпратено условие от лечебните заведения, че не е осъществено заплащане. НЗОК е изпълнила в цялостен размер нормативните и законови условия за заплащанията.

Към декември 2021 год. Касата е платила 270 млн. лева на лечебните заведения.

Всички решения на Надзорния съвет са съгласувани сред предходния ръководител на Надзорния съвет на НЗОК - доктор Александър Златанов, и Българския лекарски съюз, а не с шефа на Касата, сподели още той.

НЗОК има четири разнообразни механизма за разнообразни заплащания - медикаменти, лечебни заведения, медицински произведения и др, и ще бъдат предоставени на членовете на комисията, с цел да се срещнат с тях.

Предвидени са 188 млн.лв. за 6 месеца като доплащане към работната заплата, в които са включени месечно по 600 лева за лекари, по 360 за експерти по здравни грижи и по 120 за санитари, уточни още проф. Салчев. Ако се реши да се заплаща за целия личен състав на лечебните заведения, това би трябвало да се планува в бюджета на НЗОК, добави проф. Салчев.

Проф. Салчев напомни, че спомагателни средства получават и фармацевтите в болничните аптеки . Помощник-фармацевтите не получават спомагателни средства, защото в закона не е конкретизирано, че те спадат към групата на експертите по здравни грижи, напомни проф.Салчев.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР