Здравната инспекция тества между 5000 и 7000 учители в столицата

...
Здравната инспекция тества между 5000 и 7000 учители в столицата
Коментари Харесай

Тестват 7 000 учители в София за антитела за COVID-19

Здравната ревизия тества сред 5000 и 7000 учители в столицата за антитела против ковид. Около 400 учители към този момент са минали на проучване, заяви шефът на Столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев.

" Това не е PCR тест. Това е проучване за антитела. Тоест за прясна или за прекарана зараза от страна на учителите ", изясни Пенчев, представен от Българска национална телевизия.

Изследват се най-вече учители с хронични болести към и над 60 години. Изследването се чака да завърши в края на октомври.

Здравното министерство следи всекидневно обстановката в учебните заведения.

" Ясни са критериите, когато учебните заведения могат да бъдат затваряни. Всичко зависи от броя на заболелите деца ", заяви здравният министър доцент Костадин Ангелов.

По думите му сега случаите на ковид са импортирани извън и не са от разпространяване в самото учебно заведение, тъй като от началото на образователната година е минало прекомерно малко време.

" Не се планува стягане на ограниченията. Към сегашния миг ще останат тези ограничения, които са и в този момент ", сподели Ангелов по отношение на решението за удължение на изключителната епидемиологична конюнктура до 30 ноември.

Кой ще се тества от РЗИ при позитивен случай в учебно заведение или детска градина?

Шефът на Столичната РЗИ изясни: " Това е решение на доктор епидемиолог, който прави епидемиологично изследване. И всеки един случай ще бъде самичък за себе си следен, оценен. И тогава ще се вземат дефинитивни решения ".

" В хода на изследването ще се преценя тъкмо дали, по кое време и на какъв брой хора би трябвало да бъдат направени проби ", добави Пенчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР