Здравко Попов е един от най-добрите български боксьори на професионалния

...
Здравко Попов е един от най-добрите български боксьори на професионалния
Коментари Харесай

Здравко Попов пред ТОПСПОРТ: За една година направих много сериозен рейтинг, Георгиев влиза в дълбоки води с мен!

Здравко Попов е един от най-хубавите български боксьори на професионалния кръг. Талантът от Велико Търново е с връх 12-0, а постигнатите 9 нокаута, в допълнение, вършат по този начин, че от него занапред да чакаме покорени високи върхове и на влиятелно интернационално равнище. Най-голямото предизвикателство за Попов занапред следва. На 2 юни той излиза в спор за купата на БПФС против Владимир Георгиев на MAX Fight 54. Относно идната борба и възходящия си боксов път, Здравко Попов даде обстойно изявление за читателите на ТОПСПОРТ . Ето какво сподели той:

В какво положение на духа и физиката ти те намирам дни преди огромната борба с Владимир Георгиев на MAX Fight 54?

-В относително положително положение ме намирате мога да кажа. Като цяло съм добре, физически малко се усещам отпаднал, тъй като крепко газ даваме. Сега сме в последната седмица преди багра, през която се натиска най-вече. Физически съм отпаднал, само че това е нещо обикновено. До мача съм уверен, че ще бъда на 100%. Психическото ми положение е чудесно. Нямам самообладание. Това е най-важният ми мач досега. Залогът е висок!
 Здравко Попов възобнови тренировки след интервенция
Здравко Попов възобнови тренировки след интервенция

Непобеденият великотърновец се подложи на интервенцията в края на годината

Спорът ви има спомагателна стойност, защото е за купата на Българския професионален боксов съюз до категория 76,2 кг? Повече напрежение или пък спомагателна мотивация вкарва този по този начин бленуван и от двама ви шампионски пояс?

-И от двете по-малко. С времето напрежението и мотивацията се повишават. Те вървят ръка за ръка. Относително е, стимулиран съм. Има и напрежение, което не е кой знае какво, само че с наближаването на мача ще се повиши сигурно. Смята, че съм квалифициран. Един войник колкото по-подготвен е, толкоз по-спокоен се усеща. Напрежението го има на зара, въпреки всичко аз нямам загуба, хората и околните ми чакат да се показва почтено. Аз го чакам, треньора ми го чака - условията към мен са огромни.

 Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора и на закрито

Някои настояват, че враждата ви с Българския бик Владо Георгиев ще се трансформира в пословична. Може ли да приказваме въобще за такава и с какво превъзхождаш своя конкурент?

-Лично като боксови умения го доминирам. Неговият плюс е, както споделя и самият той, че е стартирал кариерата си в Англия и там е играл със съществени боксьори. Правил е спаринги със съществени боксьори. Има повече рундове на професионалния кръг. На всяко изявление го споделям, доста ексцентричен боксьор, устойчив - носи на пердах. Това са неговите преимущества. А моите са доста други. Аз се виждам доста по-сериозен боксьор, по-техничен съм, имам положителни крайници, по-тежко блъскам! Като излезем на кръга ще се сблъскат характерите ни, душeвностите ни, волята... Има много фактори, които ще повлияят. Аз имам вяра в себе си. Излизам за победа и ще оставя сърцето си на кръга.

 Няма налично изложение на фотографията.

Самият ти беше ли сюрпризиран, че той те провокира обществено за тази борба?

-Не, тъй като още от преди този момент имаше подобен слух. Знаех от мениджъра ми, че той желае да играе с мен. И Георгиев, и аз, желаеме да се бием за купата на България. Не бях, чак толкоз сюрпризиран. Нещо обикновено. Като цяло, ние сме от дребното положителни боксьори в страната, които сме си конкуренция. Смятам, че Георгиев навлиза в дълбоки води с мен.

Подобен конфликт изисква и шампионска подготовка. Беше на Белмекен дружно с Григор Саруханян и Петър Драганов. Напълно подготвен ли си към този момент за огромния ти мач на 2 юни в Пловдив?

-В Белмекен се подготвяхме базово. Правихме повече мощ и кондиция. Там отидох един, върнах се напълно различен. Григор Саруханян и Петър Драганов доста ми помогнаха. Дойдоха за седмица и кикбоксьорите братя Велчовски. Получи се доста потребен лагер. Много съм удовлетворен. Изградихме каквото би трябвало. А в този момент не преставам да работя с треньора ми. С момчетата от клуба вършим здрави спаринги, вършим съществени тренировки. Не съм спирал! Тая седмица последно давам газ и от другата седмица поддържаме ритъма. Както се споделя " подостряме " оръжията!

12 победи в 12-те си професионални мача, като 9 от тях са с нокаут. Бихме ли могли да кажем, че ти си на върха на хранителната верига в българския бокс. Готов ли си за нещо огромно и на високо интернационално равнище?

Да, несъмнено! Моята цел е поетапно да мина през всичко. Както в този момент да нападам купата на България, след това да играя за някоя интернационална купа, европейска, или интерконтинентална от по-висок сан. Като цяло, три години бях отвън кръга поради травми. Две интервенции претърпях, които ме върнаха много обратно. Сега съм добре, здрав съм и нямам самообладание. Имам много да наваксвам, бях качил и много килограми. Аз играех на 69 кг, като се завърнах бях 80 кг. Имам няколко мача на 80 кг. Сега съм свалил, разположен съм в доста добра физическа форма. Мотивиран съм и виждам напред - малко по малко. Не мога да прескачам равнища, като някой добряк и да си мисля, че съм огромен първенец. Лошото в България е, че нямаме кой знае какъв брой огромна конкуренция, а тя " дърпа " както е във всяка една област.

 Може да бъде изображение с 3 души

Специално за бокса, по-важно е самият ти да си добър боксьор или фундаментална е роля та на мениджъра, който да те промотира и изкарва на по-високо равнище?

-И двете. Вървят ръка за ръка. Колкото и да си добър на кръга, би трябвало ти и първокласен управител. Както виждате боксът е бизнес. Аз съм 12-0 да взема купата да стана 13-0, след това до края на годината да стана 15,16-0, с два пояса. Това към този момент става огромна работа. Вдигаш рейтинг, нямаш загуба. Ставаш по-скъп. Можеш да се " продадеш " на открито за по-големи мачове. Съответно, като се докажеш и направиш нужния рейтинг, побеждавайки стойностен боксьор, може да те забележи някой промоутър и да излетиш доста напред. За една година аз направих доста сериозен рейтинг и да стана експерт като Кубрат и Тервел Пулеви. Може би в случай че не беше тази травма, щях да съм на тяхното място, от горната страна. Но всяко зло за положително! С моя управител Васко Алексиев добре си свършихме работата до този миг. Да, Боже, при спечелването на купата, ще забележим по какъв начин ще се развият нещата. Аз съм стимулиран и виждам напред!
 Здравко Попов реализира най-големия триумф в кариерата си, разправи се с умел италианец
Здравко Попов реализира най-големия триумф в кариерата си, разправи се с умел италианец

Още една българска победа в " Арена Армеец "

И за край, самичък казваш, че си има проблематично детство. Защо тъкмо бойните спортове са помогнали на мнозина да излязат от " калта "? Примерите за това за не един и два...

-Бойните спортове каляват характера. Боксът е доста покрай живота. Ударът на кръга, и в живота е, еднообразно тежък и би трябвало да се учиш по какъв начин да ги преодоляваш. В бокса доста се тренира душeвността. Мен боксът доста ме е построил и избавил!

*-снимки: MAX Fight
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР