Здравко Лазаров е запомнящо се бързоного и технично крило, което

...
Здравко Лазаров е запомнящо се бързоного и технично крило, което
Коментари Харесай

Здравко Лазаров пред Efirbet: Мъри промени Левски и го направи фаворит за Купата


Здравко Лазаров е запаметяващо се бързоного и технично крило, което игра за няколко наши клуба. Сред тях са ЦСКА, Левски, с който остана вицешампион, Черно море, Локомотив (Пловдив) и Славия.

Той е един от футболистите на националния тим на България при последното му присъединяване на огромно състезание. На Евро 2004 известният с прозвището си Електричката състезател взе участие и в трите мача на нашите в предварителната група.

В изявление за Здравко Лазаров разяснява мрачното настояще на родния футбол, изяснява за какво Лудогорец и изпреварил с толкоз доста другите и за какво счита Левски за любимец за продобиване на Купата.

Здравко, за какво първият ви клуб в елита – ЦСКА, няма да успее да детронира Лудогорец и този сезон?

Причината е във финансовата мощност на Лудогорец, която му разрешава когато и да е да притегля стойностни попълнения, като даже заплаща и трансферни суми за тях. По този метод Разград постоянно разполага със мощен състав и дълга и равностойна скамейка. Вижте и последния трансферен прозорец. Взеха нов треньор и 6-7 мощни подкрепления. В този клуб са наясно, че с цел да останат на върха, не могат дълго да карат с един състав, защото рискуват другите отбори да се приспособяват към стила им. Затова непрестанно обновяват тима си с попълнения, които носят нови хрумвания, креативност, многообразие. Отделно тези попълнения са класа за родните стандарти и задоволителни за продължение на хегемонията.

Но ЦСКА също пазари чужденци и през зимата се укрепи на постове, на които треньорът смяташе, че има потребност, с цел да увеличи вътрешната конкуренция и игровото равнище.

Спрямо Лудогорец попълненията на ЦСКА не костват. Така че мисля, че нищо не взеха. Лудогорец сега е на светлинни години напред освен от ЦСКА, само че от всички в България и не виждам кой ще ги спре в близко време.

Толкова ли е огромна разликата в спортно-техническо отношение сред първия и втория?

Това се вижда както от резултатите, по този начин и от играта. ЦСКА след Нова година играе едва и мъчно им се получават нещата. Взеха единствено два мача за състезание и един за Купата, като и трите бяха в София, а два от тях - на „ Армията “. Изгубиха цели 9 от 18 вероятни точки в 6 елитни срещи. Вярно е, че Лудогорец завоюва две победи в 90-ата минута, само че по този начин се става първенец – когато в тежките мачове успяваш да вземеш максимума. Като цяло ЦСКА не са толкоз положителни през втория полусезон и това се вижда на терена.

Ще избави ли ЦСКА сезона с Купата?

Ако играят както през последния месец, няма по какъв начин да се случи. Не и с тази игра, изключително против Ботев в Пловдив. Отделно Славия е с обичаи в шампионата за Купата, а и не е минало доста време от момента, в който завоюва трофея за финален път. Така че поради турнирния тим, какъвто е Славия, този полуфинал не е явен.

Другият явен ли е?

И той е завързан, само че мисля, че Левски е любимец за Купата. Мъри ги стегна и видяхте, че затрудниха оптимално Лудогорец. Мъри очевидно си знае работата, откакто Левски няма нищо с тима, който беше до октомври.

Но вие казахте, че Лудогорец е доста пред другите у нас?

За тях купата и присъединяване в групите на Шампионска лига или Лига Европа е главният приоритет. Турнирът за Купата на България остава на назад във времето. Виждате, че не са го печелили от осем години, само че не вършат драми. Ако Левски стигне до комфортен турнирен резултат за реванша в София, ще има действителни шансове да надделее и да се класира на край.

Левски, за който също сте играли, може да се върне в Европа и посредством бараж?

Това несъмнено ще е по-трудно, защото разликата с третия и четвъртия не е дребна, а остават малко мачове. За мен Левски ще се концентрира напълно върху Купата и ще хвърли всички старания там. Двата мача с Лудогорец в шампионата се явяват мачовете на сезона за „ сините “.

Какво ви харесва в Левски?

Харесва ми играта на новото крило Уелтон, привлякоха и двама яки стопера и ляв бек откъм гърба, а в средата е Филип Кръстев. Тези пет нови попълнения доведоха до коренна разлика в стила на игра и представянето на „ сините “. За заслугите на Мъри към този момент загатнах – той умее да избира печеливши тактики и да придава вярната конфигурация на своите. Също и да води вярно мачовете, и да извлича максимума от всеки.

Друг ваш някогашен тим – Черно море, е насочен към третото място. Ще успее ли да се окичи с бронза?

Аз персонално чакам да го направи. Илиан Илиев от дълго време е потвърдил, че е добър треньор и тимът му играе прелъстителен футбол. Черно море изгуби няколко точки на „ Тича “, само че на открито печели постоянно, до момента в който Ботев е домашен тим, само че единствено с точки вкъщи, не става. Отделно Черно море завоюва двете си срещи с Ботев и се надявам, че ще надделее против него и за трети път в плейофите.

Локомотив (Пловдив) е следващият мощен тим, чийто екип сте носили в България. Защо се срина в Кърджали?

Към Локото аз постоянно ще имам огромни сантименти и като всички локомотивци пострадвам сега. Не мога да си обясня по какъв начин е допустимо да получиш пет гола от Арда. Това е злополука. Не желая да наскърбявам отбора от Кърджали, само че те за целия полусезон не могат да вкарат толкоз голове, тъй като успехите им са с по 1:0

Видно е, че при Локо се получи оттегляне през пролетта. Коя е повода?

Загубата в Кърджали е мъчителна, само че Локо има треньори и нека съумеят да ги вдигнат и да вземат идващия мач, с цел да не помнят резила. Иначе за мен това, че Локо отстъпи от позициите си, е обикновено. След толкоз сполучливи сезони – две извоювани Купи и второ място, е разумно да се стигне до спад. Всъщност възходите и паденията са постоянно срещани във футбола. Да не забравяме, че предишното лято Локо бе изоставен от съществени реализатори, а през зимата си потегли и водещият голмайстор Георги Минчев. За толкоз къс интервал като ти излязат повече от половин тим играчи, които са те създали сполучлив клуб, а и не разполагаш с неограничени финансови благоприятни условия, както Лудогорец да вземем за пример, няма по какъв начин да не направиш крачка обратно. Най-важното е Локо бързо да превъзмогне този временен интервал и още веднъж да разполага с тим за челните места, какъвто приляга на този клуб.

По силите на Локото ли е да пребори Берое и да взе участие в бараж за Лига на конференциите?

Не е единствено Берое, в борбата се намесиха и Арда, и Пирин, въпреки да наподобява, че Локо и заралии са с едни гърди пред другите два отбора. За мен персонално беше изненадващо представянето на „ орлетата “ от Благоевград през есента, само че те разполагат с положителни играчи и откакто смениха треньора и заложиха на локален експерт, се изкачиха нагоре. Който всред четирите тима направи по-малко неточности до края, той ще финишира на седмо място. Разбира се, аз желая това да бъде Локомотив (Пд).

Вашият коментар за различния конгрес, проведен от Бербатов?

Това демонстрира, че не се вижда скоро светлина в тунела за родния футбол. И по какъв начин да се вижда при тази какафония. Две БФС-та, двама президенти, три Изпълкома. На кой от тях да имам вяра? Тотално объркана работа. Аз като футболен човек съм безпределно отчаян и не виждам ярко бъдеще.

Кой може да оправи футбола ни?

Футболът е отражение на всичко, което се случва в страната. Но има задоволително кадърни футболни хора и до момента в който те не се вземат в ръце и не заровят томахавките, нашият футбол ще продължава да копае дъното. Бази, школи, клубове, мениджмънт, всичко ще действа пълноценно, когато водещите футболни персони вървят ръка за ръка и са обединени, а страната оказва помощ.

Какво да чакаме от националния тим в Лига на нациите?

Както виждам триумфите на Северна Македония и какви тимове побеждават, мъчно може да се преборим с тях за първото място.

Най-доброто у нас ли кани в държавния отбор Ясен Петров?

Треньорът има свои визии и за него е най-хубавото. Винаги ще има недоволни, само че въпреки всичко селекционерът може да избира единствено 20 футболисти, а не 60. Но не националният отбор е казусът на родния футбол, а методът, по който се управлява той и разприте сред тези, които го ръководят и тези, които желаят да го вършат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР