Здравейте, само да ви осведомя, че Кунчев току-що почина във

...
Здравейте, само да ви осведомя, че Кунчев току-що почина във
Коментари Харесай

Това е истина, ако не ви харесва - има и друга

" Здравейте, единствено да ви осведомя, че Кунчев преди малко умря във ВМА ", радостно афишира чорлав и космат мъж пред камерата на малко видео, качено във Фейсбук при започване на ноември. Все по този начин в приповдигнато въодушевление той приключва: " Поздравления за имунизираните. Кунчев беше с третата доза. Бустерна. " Видеото е споделено няколко хиляди пъти през идващите дни, като се подрежда до още половин дузина изявления, съдържащи сходни изказвания за положението на един от най-мразените измежду коронавирус скептиците и антиваксърите в България.

Видеообръщението с новината беше направено от консуматор, представящ себе си за журналист, художник и ваятел, който, доколкото може да се допусна от фотосите в профила му в обществената мрежа, се занимава и с направа на надгробни монументи.

Сюжетът датира от средата на октомври 2021 година, когато медиите оповестиха, че Ангел Кунчев се е самоизолирал, откакто е получил признаци, присъщи за COVID-19. Още тогава в антиваксърските среди започнаха спекулации за това по какъв начин заразяването на Кунчев с ковид е доказателство за безсмислието на ограниченията против ковид (носене на маска, имунизация, зелен сертификат).

Опитите на Ангел Кунчев, който фактически се възстановяваше от прекаран в домашни условия (благодарение на имунизацията, както той уточни) ковид, да опровергае личната си гибел не помогнаха. В обществен статус във Фейсбук профила си той изясни, че е прекарал относително леко вируса поради хроничните болести които има, не е имал опция да си сложи трета доза ваксина, само че ще го направи при първа опция. Това обаче не беше задоволително за мнителните консуматори, които бяха уверени, че някой различен написа от телефона на основния здравен контрольор.
Реклама
Явно в припадък на обезсърчение Кунчев реши да разгласява своя фотография, на която държи вестник с тогавашна дата. Няколко часа по-късно се появи колаж, на който Майкъл Джексън държеше същия вестник.

Европейската обсерватория за цифрови медии (EDMO - самодейност, която сплотява публицисти и специалисти от университетските среди, които изследват подправените новини) дефинира подправената вест, че основният здравен контрольор на България Ангел Кунчев е умрял, откакто му е сложена трета доза ваксина против ковид, за една от най-значимите в Европейския съюз за месеца.

Дори когато Кунчев се върна на работа, се появиха мнения, че е лишило много време, с цел да му намерят двойник.

Сюжетът с възкръсналия основен здравен контрольор обаче е индикативен до каква степен могат да ни отведат конспирациите в интернет, завихрили се около пандемията от ковид.
Реклама
В опитите да дадат отговор на въпроса за какво равнищата на имунизация в България са толкоз ниски разнообразни западни медии стигнаха до извода, че това се дължи на превъзходството на подправените вести в страната.
Когато подправените вести станат политика
Всъщност подправени вести има на всички места по света, само че в случай че в Западна Европа потребление на погрешна и тайна информация като мотив е част от арсенала на компактни групи с крайни визии (религиозни, крайнодесни или крайнолеви), в България дезинформацията е част от политическия спор и е легитимирана от националните медии като " другата позиция ".
Някои постове с подправени вести постоянно доближават до повече хора, в сравнение с най-популярните интернет медии в България.
В телевизионните студиа като специалисти по тематиката се канят посетители, които в реалност обаче са политици (Мангъров, Чорбанов). С лекост те популяризират погрешна и заблуждаваща информация за ковид и имунизациите, с цел да развиват политическите си тези.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Политика 3 Енергетика 1 Икономика 2 Телекоми 3 Данъци и обезпечаване 1 Телекоми 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама Реклама
Когато става дума за политически спор, дезинформацията не се лимитира единствено с тематиката с ковид (макар тя да господства през последната година и половина) и не е непокътната единствено за политически сили. Сериозни акции с фейкове имаше против двамата претенденти за президент Румен Радев (че си е купил къща във Виена) и Атанас Герджиков (че ще забрани турското иго от учебниците и научните трудове). Бившият министър-председател Борисов се появи на колаж, в който целува турското знаме, а актуалният Кирил Петков беше упрекнат в това, че е подправил научната си биография.

Почти непрекъснатата предизборна акция, в която България беше от април до ноември, наложи странния формат, в който претенденти получават достъп до народен ефир. Същевременно ролята на водещите беше изпилена до това да поддават на гостите си поддържащи тезите им въпроси, без да вършат и минимален опит да разобличат очевидните неистини, които те приказват.

Когато водачът на партията на антиваксърите " Възраждане " Костадин Костадинов гостуваше в Българската национална телевизия, водещият Георги Любенов го посрещна с въпроса: " Енергийна рецесия в Европа, галопиращи цени, коронавирус динамичност, зелени документи, които от тази седмица ни затискат. Накъде да погледнем? "

" Възраждане " на процедура построиха цялата си акция върху подправени вести за ковид, имунизациите и зеления документ. Най-разпознаваемият им специалист по тематиката - ветеринарят от Димитровград Пламен Пасков (който неотдавна разгласи Сталин за един от най-великите държавници на ХХ век), има стотици хиляди почитатели в обществените мрежи, които наблюдават видеата, в които той обобщава най-различни конспирации по тематиката ковид. До Пасков, който не съумя да стане депутат, би трябвало да сложим и юридическото острие на националистите - юрист Елена Гунчева, която затрупва с правни причини изначалната противоконституционност и дискриминационност на зелените документи, ограниченията, имунизациите и впрочем.
Бюлетин Covid 19
Научавайте най-важното, без ненужна страст и звук. Обобщение на информацията и най-важното, което визира средата, бизнеса и вашите пари.
Вашият email Записване
Реклама
Този псевдоюридически протест роди неуместни обстановки. През септември група будни жители, водени от внушението, че имунизациите против COVID-19 не са позволени за приложимост в България (което е по този начин, тъй като те се позволяват на централно равнище от Европейската комисия за целия ЕС), принудиха мобилен имунизационен център във Варна да затвори. Местната прокуратура даже стартира инспекция по сигнала им, като към момента няма данни по какъв начин е завършила, т.е. дали наблюдаващият прокурор е съумял да открие какво написа в Регламента на Европейския парламент и съвета за процедурите за издаване на позволения за стартиране на лекарствени артикули.
Източник: Shutterstock Омагьосаният кръг на конспирациите
Ако погледнем, " научното " разкритие на ковид минава през взаимоизключващи се тези.

Новият ковид хем не съществува, тъй като не е бил изолиран и секвениран в лаборатория, или пък съществува от години, а просто в този момент е бил " изваден ", с цел да се сътвори изкуствената пандемия. Вирусът не е толкоз гибелен, с цел да се всява такава суматоха, или пък е мощно гибелен, тъй като е част от заговора на международните елити за понижаване популацията на земята. Ваксините хем са забъркани на коляно и пуснати на пазара небрежно, без да бъдат изследвана тяхната сигурност, хем съдържат супермодерни технологии, които разрешават на международните елити да управляват тялото и мозъка на имунизираните.

Спорът с почитателите на тези неконсистентни теории най-често стартира с извадена от подтекст статистика, а когато причините свършат, се стига до " всички знаем по какъв начин се прави тази статистика ".
Светът се подвига на протест
Една от най-популярните тематики във вълната от дезинформация около пандемията беше погрешното показване на информация за митингите в разнообразни точки по света против антиковид ограниченията. Така протест в Москва в поддръжка на Борис Елцин от последните дни на Съюз на съветските социалистически републики беше показан като митинг против ограниченията във Виена от декември 2021 година, а фрагменти от празненствата по случай спечелването на международната купа по футбол от Франция през 2018 година - като митинг против здравния документ във Франция от лятото на тази година.

Кадри от настоящи митинги пък се показват в погрешен подтекст. Така да вземем за пример при започване на декември в българския фейсбук стана извънредно известно видео на антиваксъри, които нахлуват на коледен базар в Люксембург. Кадрите са споделени с изказванието, че демонстрират по какъв начин " протестиращите " са освободили пазара и са го създали наличен за всички жители (ваксинирани или не). Фактът, че въпросният коледен базар в действителност не е работил все още на " освобождението " му, е нищожен подробност.
И една добра вест
Популярността на подправените вести, свързани с ковид, е директно обвързвана с растежа на новозаразените. Така да вземем за пример през лятото, когато случаите бяха малко, тематиката безусловно изчезна от различния информативен поток (това евентуално беше и една от аргументите " Възраждане " да не съумеят да влязат в Народното събрание напролет и през лятото) и по този начин отстъпи мястото на старите фейкове за това по какъв начин България е била раят на земята по Бай-Тошово време, по какъв начин Турция ни атакува, а Съединени американски щати местят армията си в България, с цел да нападна Русия, или по какъв начин трилиони тонове злато се изнасят от страната всяка година.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Политика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР