Здравейте отново, читатели! Тук е вашият наивно усмихнат приятел-псевдоинтелектулец –

...
Здравейте отново, читатели! Тук е вашият наивно усмихнат приятел-псевдоинтелектулец –
Коментари Харесай

10-те най-бързи, вкусни и достъпни за джобa студентски ястия

Здравейте още веднъж, читатели! Тук е вашият наивно ухилен приятел-псевдоинтелектулец – Росен Тенев, който този път е разнообразил малко нещата. Да, тъкмо по този начин, за първи път от едно известно време насам, няма да приказваме за поп-култура или контра-култура!

Вместо това, съм тук да споделя с вас няколко кулинарни хитринки, с помощта на които съм съумял да оцелея в тези моменти (понякога, по-скоро периоди) от студентските си години, в които не съм имал парите или времето да си сготвя прилична вечеря.

Слагайте шапките и престилките и се пригответе да станете българската, студентска версия на Джейми Оливър, тъй като този път отброяваме десетте най-бързи, вкусни и налични за джоба на един студент гозби!

10. Макарони с риба звук от консерва, яйца и маслини

Кой е споделил, че не можете въпреки всичко да се храните от малко малко здравословно, до момента в който сте мизерни български студенти?! Нужни са ви 400-500 грама макарони или спагети, 2-3 яйца, 200-300 грама маслини и 1-2 консерви риба звук.

Финансов съвет: Препоръчвам рибата да бъде късчета в личен сос – по-евтина е от филе или всевъзможни други типове консервирана риба звук. Също по този начин маслините дано бъдат най-обикновени, черни с костилка, само че пък, в случай че се чувствате като баровци…

Слагате макароните да се варят в солена вода. През това време обезкостявате маслините с нож, като ги разрязвате през средата, и след това разполовявате с палци. Малко е просташки методът и маслините не остават цели, само че по този начин е, като сте решили, че ще давате парите си на хора, които са ви споделили, че могат да ви „ създадат умни “, вместо да си купите храна, това ви чака… Хо-хооу, това се изплъзна от езика ми, много ненадейно!

Добре, назад към рецептата, и ще се опитам да се въздържам отсега нататък. След като сварите макароните, прецедете ги и измийте със студена вода, сипете ги в купа, прибавете маслините и консервираната риба звук. Сварете яйцата, до момента в който котлонът към момента не е изстинал, с цел да спестите ток, при положение, че сте на квартира! Нарежете сварените яйца, прибавете ги към макароните. Добавете сол на усет, може би и малко оцет, в случай че желаете. Разбъркайте добре и сте подготвени!

9. Варен ориз със спанак и гъби

 10-те най-бързи, вкусни и налични за джобa студентски ястия

Окей, 300-400 грама ориз, 10-15 коренчета спанак и 200-300 грама гъби. Нарязвате или накъсвате спанака, както ви пристигна по-естествено, може би сте хамали в кухнята, кой знае? Човек, като е гладен… Нарязвате гъбите. Сипвате авансово измития ориз в една тенджера и добавяте вода в съответствие 3 към 1 по отношение на ориза, добавяте спанака и гъбите, варите. Периодично разбърквате и следите изпаряването на водата. Естествено, не забравяйте солта. Можете да добавите и соев сос, по ваш усет. Ястието е готово, когато водата се е изпарила, а оризът е мек и бухнал. Добър вкус!

8. Патладжан с домати и сирене

Нужни са ви 1-2 патладжана (ако са дребни, може да бъдат 2-3), 2-3 домата и към 100-150 грама бяло сирене. По принцип го върша на фурна, тъй като по този начин не ми се постанова да употребявам толкоз доста лой, само че още веднъж, в случай че нямате фурна в квартирата или стаята, ето по какъв начин да го извършите на котлон. Нарязвате патладжана и доматите на кубчета, натрошавате сиренето. Запържвате патладжана, добавяте доматите и най-сетне натрошеното сирене.

* Здравословен съвет: Понеже запържвате ястието на котлон и за тази цел ползвате много повече лой, ползвайте нискомаслено сирене, по опция, в случай че нямате, внимавайте в количеството или пропуснете сиренето въобще.

Разбира се, добавяте сол на усет, до момента в който го готвите, и не спирайте да разбърквате. Използвайте обонянието си, да ви ориентира по кое време е готово.

7. Миш-маш

Трябват ви единствено 3-4 яйца, 2-3 чушки и към 100-200 грама бяло сирене. В случай, че решите: „ Една порция ще ми бъде изцяло задоволителна “, можете да намалите количеството с една стъпка. Разбивате яйцата, натрошавате вътре сиренето и разбърквате, добавяте сол на усет. Запържвате чушките, след което добавяте сместа от яйца и сирене. Пържите, до момента в който яйцата не придобият златистожълт, на бели петна, цвят. Не забравяйте да разбърквате сместа постоянно, с цел да не залепне! Готово! Сега можете да се нахраните добре, след което с нови сили да се завърнете към студентската си меланхолия вид „ Не знам какво върша с живота си! “.

6. Английски печени картофи

Тук към този момент ще ви е нужна фурна, няма по какъв начин, в случай че не планирате да излезете в 2:45 като партизани, с цел да ги опечете на плам в задния двор на кооперацията, крайблоковото пространство, градинката на общежитието или близкия парк.

Бележка: Сами си носите отговорността, в случай че ви заловен, и по никакъв метод не можете да обвините кретенът в интернет, който ви подмята тъпи хрумвания, не сте деца… Или пък сте, знам ли? Както и да е…

Въпреки завъртяното име, в действителност ястието е много обикновено. Нужни са ви 2-3 картофа, дано бъдат по-големи, също по този начин и към 200-300 грама сирене – по принцип чедър, само че може и бяло. Традиционно по британската рецепта, картофите се пекат цели и с обелките, без да се прибавя мазнина… Без даже да се употребява тава, в действителност. Но да кажем, че не се доверявате на обелките, поради евентуална приложимост на пестициди и други гадости върху реколтата, можете да ги обелите и сложите в тава. Но ги оставете цели и не ползвайте лой.

Сложете ги във фурната и по опция по-близо до горния реотан. Дръжте ги доста по-дълго време и на по-високи градуси, в сравнение с общоприетите ви печени картофи, тъй като въпреки всичко ги печете цели. Можете да проверявате с нож или вилица, дали са се опекли добре, правилото е същия като при варените картофи. Като боднеш, в случай че влиза елементарно, значи всичко е наред…

След като са подготвени, разполовете ги с нож и настържете или натрошете от горната страна сиренето, до момента в който са още горещи, с цел да може то да се разтопи. По ваш усет, можете да поръсите шарена сол или червен пипер и вечерята ви е подготвена.

5. Кренвирши с гарнитура от домати и краставици

 10-те най-бързи, вкусни и налични за джобa студентски ястия

Хубаво е, въпреки всичко, понякога най-малко да си мислим, че ядем месо. Тук идва ролята на кренвиршите! Трябват ви 2-3 от тях. Ако имате фурна, ги запечете в тава, в случай че нямате, сварете ги на котлон, едвам не ги ядете сурови, тъй като тогава са просто гадни! Нарежете 2-3 домата и още толкоз краставици, към тях може да се добави и 1/2-1 глава лук. Сол, оцет и олио на усет, и по този начин си печелите още една вечер, в която не ви ръмжи стомахът от глад…

4. Принцеси с яйца и сирене/ с кайма и кашкавал

Всички знаете по какъв начин се вършат, по тази причина единствено ще изредя продуктите. За версията с яйца и сирене ви трябват 1 цялостен самун, 3-4 яйца и 200-300 грама бяло сирене. За версията с кайма и кашкавал са ви нужни 1 цялостен самун, 200-300 грама кайма и 200-300 грама кашкавал. Някои хора ги мажат и с маргарин най-отдолу, само че аз ви поучавам да не го правите… Твърде доста мазнини… А и маргарин!?

3. Шопска салата

Едва ли има българско чáдо, което да не знае по какъв начин се прави тази обичана на всички ни салата, която прочее носи цветовете на нашия трикольор. Колко алегорично съвпадане, не мислите ли? Добре, ето какво ви е нужно: 2-3 домата, 2-3 краставици, 200-300 грама бяло сирене, 1/2-1 глава лук. Нарязвате всичко, смесвате, добавяте сол, оцет и олио на усет, само че още веднъж обърнете внимание на маслеността на сиренето и внимавайте с олиото. Разбъркайте добре и салатата е подготвена.

2. Сурови чушки със сирене

Ето това е нещо в действителност бързо и елементарно! Продуктите са изброени в името, а количеството е колкото смятате, че ще ви бъде задоволително. Зависи какъв брой сте прегладнели… Отделяте опашките на чушките с нож, тъпчете вътре сирене, колкото поеме, след което се тъпчете и вие! Био и еко!

1. Студени сандвичи с останки от предишния ден

 10-те най-бързи, вкусни и налични за джобa студентски ястия

Бъдете изобретателни и оползотворете остатъците от вчерашната си храна, като си извършите сандвичи с тях. Само внимавайте какво с какво комбинирате, някой комбинации могат да ви причинят нежелани последици!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР