Здравейте, интересува ме при какви условия мога да получа направление

...
Здравейте, интересува ме при какви условия мога да получа направление
Коментари Харесай

Как можете да отидете на санаториум по линия на НЗОК

Здравейте, интересува ме при какви условия мога да получа направление за балнеосанаториум и от кого – от персоналния доктор или от различен експерт?
Христо Михайлов, гр. Кърджали
Ако имате непрекъснати здравноосигурителни права, може да проведете рехабилитация и физиотерапия по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) както в извънболничната, по този начин и в болничната здравна помощ.
Имате опция да се лекувате освен по клинична пътека за рехабилитация и физиотерапия в лечебно заведение за болнична помощ, само че и в извънболничната здравна помощ, където могат да ви бъдат назначени процедури от пакет „ Физикална терапия и рехабилитация ”.

За задачата, по преценка на вашия персонален доктор, може да ви бъде издадено направление (бл. МЗ-НЗОК №3) към експерт по физикална и рехабилитационна медицина.
В извънболничната здравна помощ нуждата от рехабилитационни мероприятия се открива от лекар-специалист и/или от общопрактикуващия (личния) доктор, които насочват с направление здравноосигурения за лекуване, осъществено по постановен от лекаря експерт по физикална и рехабилитационна медицина физиотерапевтичен курс.

За физиотерапевтичен курс на лекуване на несъмнено заболяване се приема сложно лекуване, включващо първичен обзор на лекаря експерт по физикална и рехабилитационна медицина, с оценка на обективното положение на пациента с назначени типове и сбор процедури до 20 в курс от група 1 и/или 2 или 3, по преценка на лекаря-специалист, измененията на лекуването, както и финален обзор с оценка на резултатите от извършеното лекуване и отразени тип и брой на извършените процедури.

Имате опция да продължите рехабилитационното си лекуване и в лечебно заведение за болнична помощ, сключило контракт с НЗОК по съответната клинична пътека. Необходимо изискване е да имате заболяване, включено в избрана клинична пътека, както и съответните индикации за хоспитализация.

НЗОК финансира разнообразни клинични пътеки, според от диагнозата/заболяването, изискващи лекуване с физикална терапия и рехабилитационна медицина: за неврологични болести, за заболявания на опорно-двигателния уред, за пациенти след инфаркт или мозъчен инсулт, за заболявания на централната нервна система.

Направление за хоспитализация (бл МЗ-НЗОК №7) по клинична пътека за рехабилитация може да издаде експерт физиотерапевт от извънболничната помощ, провел курс по физиотерапия и рехабилитация. След осъществените процедури в извънболничната помощ, когато има непълен лечебен резултат, физиотерапевтът издава направление за хоспитализация в лечебно заведение за болнична помощ по клинична пътека за рехабилитация.

Личният доктор също може да издаде направление за рехабилитация в болнични условия, в случай че преди този момент пациентът е лекуван в болница за съответното заболяване и в епикризата е вписана рекомендация за осъществяване на рехабилитация по клинична пътека, която той следва да показа на своя персонален доктор след дехоспитализацията.

След преценка на лекуващия доктор, който издава направлението за хоспитализация по клинична пътека за физиотерапия и рехабилитация, пациентът може да се насочи за лекуване само при положение, че определеното лечебно заведение е в договорни връзки с НЗОК за осъществяването на избран размер действия по клинична пътека. Имате опция за избор на област, община, обитаемо място.

Уточняваме, че когато не постъпвате в лечебно заведение за болнична помощ, сключило контракт с НЗОК по клинична пътека за рехабилитация, а желаете да проведете лекуване в санаториум, който е към Националния застрахователен институт (НОИ) или друга институция, Касата не заплаща разноските. В този случай би трябвало да се обърнете към своя персонален доктор – той ще ви обясни процедурата.

Инфо: Здраве

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР