Здравейте г-н Попов, водите листата за общински съветници на Бъдеще

...
Здравейте г-н Попов, водите листата за общински съветници на Бъдеще
Коментари Харесай

Станислав Попов: Враца заслужава и може повече

Здравейте господин Попов, водите листата за общински съветници на „ Бъдеще за Родината ”  Враца? Какво ви свързва с града?
Аз самия съм роден в  Пиринския край, а във Враца ме води, може да се каже ориста или пък случайността. Аз съм икономист по обучение, имам  среден или по скоро дребен бизнес и преди години професионалната  ми работата ме докара тук. Дали поради гледката на Балкана, дали поради вероятностите, които виждам пред този град и район взех решение, че тук е моето място. Взех си и жилище, към този момент чартърен. Доста бях и чел за Враца и нейната история, имате доста добър районен исторически музей, управителен от един от най-хубавите модерни български археолози Георги Ганецовски. Наистина ми харесва живота тук. Най-кратко казано - прекрасен град, с богата история, който заслужава повече и може повече.

Къде виждате вероятности пред Враца?
Възстановяване  на промишлеността, селското стопанство и туризма – там е ключа. Та тук беше най-големия колос на България „ Химко ”. Безценен цех. За отглеждане на животни и земеделието има ли смисъл да приказвам? Враца е била пример за тези сфери преди Освобождението, по време на Царство България и след 9 септемри. Три системи са се сменили – османско робство, царска България, социалистическа България, а Враца все е била на водеща позиция като стопанска система. За изненада на всички след измененията цяла Северозападна България вместо да просперира, беше пратена нагледно казано в „ девета глуха ”. Това е огромен грях към този край. Географският регион, ситуиран най-близо до Европа, към момента изостава най –много от европейските стандарти. Туризмът също е извънредно значим за града. Първо, несъмнено, по отношение на Христо Ботев и неговата чета, като апропо двама богати врачани Давид Тодоров и Мито Цветков Бакалбашийски са били от най-близките съратници на войводата. Второ поради богата тракийска, римска история и изключително праисторията. Тук в Градешница е открита плочката, върху която съгласно редица откриватели стои най-древната книжовност в света. Дали това не може да се трансформира в туристическа атракция, освен за българите, само че и за непознати туристи. Според  мен може.

Не звучи ли прекомерно хубаво с цел да се случи?
Както беше споделил някой „ човек е толкоз огромен, колкото са огромни фантазиите му ”. Мисля че и с един град е по този начин. Един град е толкоз огромен, колкото са огромни фантазиите на хората, живеещи в него. Враца и врачани имат право да мечтаят. Нещо повече. Вече познавам врачани. Те не желаят някакви нереални неща, а се стремят към постижимото. Нормален, спокоен, организиран живот в един естествен, организиран град. Някой неща зависят от общината, а други от общото положение на страната.

Как оценявате общото състояние в страната?
Смятам, че страната ни като цяло не върви по добър път. Тази тригодишна перманента политическа рецесия  се отрази по фрапантен метод на обстановката. Инфлацията доближи огромни равнища, занапред доста хора с заеми ще усетят растежа на лихвите, потреблението пада, парите в бюджета падат, явно ни чакат доста сложни времена. Всъщност те към този момент са тук. За похлупак това не е някаква нашенска рецесия, а този път ние сме прашинка от международния хаос и безпорядък. През последните години се напечатаха трилиони, които в този момент взривяват финансовата система, една война в Европа и една, която може да избухне с такава мощ в Близкия изток, че даже настоящето състояние ще ни се стори положително. Както споделят китайците едно от най-големите проклятия е да живееш в забавни времена. Ние сме обречени да живеем в забавни времена. Въпреки, че не знам дали това е проклинание или опция – можем да научим и да се поучим доста от сегашната обстановка, стига да проявим малко разсъдък и предпочитание.

Ако идва такава голяма рецесия, какви са опциите за Враца?
Кризата е и опция. Скоро стоката, храната, ресурсите, хората, които могат да създават,  ще бъдат по скъпи от финансовите потоци.  Който създава, той освен ще оцелее, той ще бъде и стопанин на съдбините си. И още нещо.  Има един офицер на име Ангел Янчев от Врачанския полк, който през Първата международна война попада във френски плен и с цел да не бъде пленено полковото знаме,  го опасва към тялото си и го носи по този начин девет месеца. Има още нещо значимо. През цялото време той е бил ранен. Девет месеца носи патрон в тялото си, тъй като в случай че се оперира, французите ще видят знамето. Връща със във Враца и предава знамето.  Потомците на подобен човек не трябва да се опасяват от нищо. Враца е била, е и ще я бъде. Тя има бъдеще. 

Гласувайте за Станислав Попов с бюлетина 69 и преференция 101!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР