Здравей юнак! Добре дошъл в най-несвободната европейска медийна среда. За

...
Здравей юнак! Добре дошъл в най-несвободната европейска медийна среда. За
Коментари Харесай

Съвет към младия, но за сметка на това напорист журналист

Здравей левент! Добре пристигнал в най-несвободната европейска медийна среда. За да оцелееш би трябвало да си приспособим… това е меко казано.

Няма да изпадам в детайлности. Всичко самичък ще го прозреш след третото уволняване. Ако имаш имотни родители – това е чудесна вест. Ще можеш в идващите десетина години да се реализираш като трейни с работно време, отговорности и доста спазъм, само че за отплата няма да получаваш пари.
В работата си бъди съответен. Фактологичен. Не се опитвай да бъдеш подигравателен, в случай че не го умееш и нямаш опит. Сарказмът е композиция сред разсъдък и обезсърчение. За отчаянието – знаем, само че за първото...

Не приказва доста. Особено, когато няма какво да кажеш. Когато приказваш би трябвало да имаш постоянна и издържана теза. Не бъркай теза с софра.

Ако нямаш теза - не търси назаем такава от близките. Тогава се превръщаш в мисирка.
Не! Интелигентността в тезите ти не е правопропорционална на цената на облеклото ти.
Не гаси пожар с бензин. Не мачкай с гол гъз таралеж. За пожара го знае всеки пожарникар, а за таралежа всеки казак. Също по този начин не неистини. Не за друго, само че по този начин няма да попаднеш под юрисдикцията на Бог. Ако не знаеш какво е пълномощия – питай.
Когато не знаеш каквото и да е – питай. Не е срамно. По-срамно е, когато не питаш. Когато питаш някой явен измамник за материалните му придобивки не клати глава като пластмасово куче. Никой няма да ти се възхити, че тренираш в ефир за здрава вратна мускулатура. Не приемай пояснения от типа: „ Това не е мое, а на майката на мъжа ми или на кучето… “ Разчитай на математиката - цифрите би трябвало да дават отговор на обстоятелствата. Когато този против теб носи часовник за петдесет бона би трябвало да попиташ за тези непотребни петдесет бона.

Не бъди публицист и пиар по едно и също време. Това, че ти дават пари и от друго място не те прави комбоспециалист.

Когато говорите с пиарите на тези, които би трябвало да интервюирате, помнете следното:
Пиарът не търси истината. Той я основава такава, каквато му е нужна. Пиарът е риболовец - плете мрежи. Ако не разполага с такава я основава. Всеки опит за колаборация с пиар те прави мисирка.
Не бъркай колаборация с констипация.
Имай достолепие. Това, че вървиш с презерватив в джоба и гледаш като ядосан елен не е тъкмо достолепие.
Помни, че журналистът не приказва на камерата, на вестника или на уеб страницата. Говори на хората.
Имай отношение към откровените нелепости и неистини. Отношението би трябвало да е отрицателно и сериозно. Това най-малко зависи от теб.
Най-последно. Помни, че постоянно има кой да те хареса и кой да не те хареса. Вторите постоянно ще са повече.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР