Здравей, Виетнам“ е песен на английски с вариант на френски

...
Здравей, Виетнам“ е песен на английски с вариант на френски
Коментари Харесай

Hello, Vietnam


„ Здравей, Виетнам “ е ария на британски с вид на френски и виетнамски. Изпълнява се от момиче, което по някаква причина е сменило родината си, само че не е съумяло да се раздели с носталгията. И дава обещание да се върне някой ден, с цел да допре своята виетнамска земя. Вълнуваща е тази ария, сигурно може да разчувства всеки бежанец.

Виетнам до неотдавна минаваше в рубрика „ безинтересни “, само че в последно време е международна туристическа дестинация. Ако желаете вярвайте, само че тази на пръв взор комунистическа страна може да изуми с икономическия си скок, който прави в последните години. Икономиката се движи главно от туризъм и произвеждане на бира. По питие е отпред на класацията в Азия, туризмът се развива с едри крачки и България има какво да научи, вместо да гледа надменно, споделя кореспондент на БГНЕС.

Когато споделих комунистическа страна, не бях напълно права. Във Виетнам частната благосъстоятелност е съумяла да се вкопае крепко в корените на страната. Тук има държавни хотели, заведения за хранене, превоз и каквото още се сетите, само че тяхната численост е напряко смешна на фона на частните. А частникът е схванал, че в случай че желае да върви напред, не би трябвало да има вяра доста на диалектическия материализъм. Той къща не храни. Собствениците на хотелчета са сключили контракти с туристически компании, които оферират евтини екскурзии до редица забавни места в покрайнината или в друга близка до Виетнам страна. Цените не са надути, тъй че всеки може да се възползва от услугата. Примерно в случай че сте в Хошимин, не пропускайте да разгледате делтата на река Меконг. Еднодневната екскурзия е малко над двайсет $ и включва превоз от врата до врата (т.е. от хотела, в който сте отседнал), гид, обяд и лека почерпка от екзотични плодове. И това не е всичко – ще плавате с корабче до близко населено място, ще се возите на джонка и ще видите обилна растителност. Забележете – още първоначално в автобусчето ще ви питат каква храна или фалшификация не понасяте, с цел да не се разочаровате от обяда.

Меконг е една от най-дългите реки в Азия. Осеяна е от растения, които пречат на корабоплаването. Чистят се от време на време, само че като всички растения, които не искаш да се въдят, настойчиво си завоюват пространство. По делтата й пораства воден кокос, а по брега – папая, вариация на хлебното дърво, помело и впрочем екзотични за европееца плодове. Тук не ги считат за изключително атрактивни за разлика от гроздето, ябълките, сливите – класиката у нас.

Друга дестинация от Хошимин е Ку чи с фамозните си подземни тунели от времето на Виетнамската война. Ако сте човек с клаустрофобия, не се опитвайте да се вършиме на воин като влезете в тях. Те са пригодени за размера на виетнамците, не на европейците и американците. Неизбежно ще се сетите за романа „ Цар плъх ”. Във въпросните тунели са починали доста американци по време на войната в опита си да се оправят с този под земята град, ситуиран на десетки километри. В него са се раждали деца, крили са се военни стратези, бойци и елементарни хора.

На повърхността в Ку чи ще видите клопките, готови за така наречен освободители на Южен Виетнам. Те като че ли са излезли от феодален разказ. Ями с шипове и други „ екстри ”.

Не пропускайте и фабриките, където се вършат картини от дребни частици от черупки на яйца. Могат да се видят на много места във Виетнам, има ги и в Хошимин. Красиви са, само че в случай че си купите картина на място, ще ви излезе много „ солено ”. Доставете си удоволствието да пазарувате по градските улици, където цената към този момент е по-човешка.

Продължаваме нагоре към Северен Виетнам. Стигаме до Дананг, който е в средата на страната. Лесно се намира хотел, нали си спомняте за частния бизнес. Но едно малко конкретизиране – постоянно минавайте през booking, когато поръчвате стая или апартамент, по този начин ще получите сериозна отстъпка от цената. Не се учудвайте и на изискването да оставите паспорта си на гишето на хотела. Това е процедура, евентуално по този начин локалното Министерство на вътрешните работи знае във всеки един миг къде се намирате. Но е допустимо паспортът ви да се снима и да ви го върнат.

Самият Дананг е много чист и спретнат град. Виетнамците доста се гордеят с него. Но по-атрактивен е близкият Хой Ан, желано средище на европейци и американци. Намира се на към 30-35 километра. Ако желаете екскурзията ви да е по-екзотична, наемете моторче. Има къде да го паркирате – на паркинга за мотоциклети. И се гмуркате в красивите улички на Хой Ан с доста магазинчета и кафенета. По улиците му можете да се сблъскате с какви ли не националности. Американците са изключително любопитни.

В столицата Ханой, както и във всички градове придвижването е извънредно. Знаците не важат за никого, постоянно може да видите моторчета да се движат и по тротоарите. И коли, и рейсове са в някаква безумна конкуренция за място по улиците. Особено рисково е прекосяването от единия до другия тротоар. Малко е като тото да пресечеш. Странното е, че все пак брауново придвижване злополуките не са доста. Просто всеки си търси местенце под слънцето.

Центърът на Ханой е ангажиран от красиво езеро със остаряла пагода в средата му. Тук можете да видите и голяма препарирана костенурка, която в миналото е живяла в езерото. Не пропускайте да се запишете на еднодневна екскурзия за разглеждане на града.

Не можете да минете и без да ви заведат в мавзолея на Хо Ши Мин. Можете да видите къде е живял в интервалите на съществуването си. Всичко това е ситуирано на голяма повърхност с хубав парк.

На 3-4 часа път от Ханой се намира заливът Халонг. На него е сниман паметният филм „ Индокитай ”. За да видите красивите безчет островчета, наемете си корабче, което ви води до джонки. Местни дами изкарват прехраната си като возят туристите из локалните пещери и дребни островчета. Легендата твърди, че драконът, знак на Виетнам, е разсипал диаманти на това място, от които се образували островчетата. Красотата е неземна. Може да чуете всякаква тирада.

Няколко думи за нещо, с което ще се сблъска всеки екскурзиант – кафето. Вярвайте на обясненията на локалните, че късо кафе значи извънредно мощна напитка, неприемлива даже за върлите фенове на еспресото. По-добре е да си поръчате кафе с лед, което се пие със сламка, и е много прелестно на усет. То има лек мирис на какао, макар че във Виетнам не се отглежда това дърво. Поради това не се продават и локални шоколади и шоколадови бонбони.

Местната валута донг е много евтина. Един $ е към 22.5 хиляди донга. Стотинки няма, те единствено ще пречат на търговията. Трудно се счита, само че нали по тази причина са смарт телефоните. Обмяната става в локалните клонове на банките. Един съвет – в никакъв случай не купувайте стока на в началото оповестената. Цената е обект на пазарлък, тъй че от време на време може да получите отстъпка на половина от цената на стоката.

Такситата са различен значим детайл от туристическото ви наличие. Много са и на разнообразни компании. Най-често се употребява Юбер. Шофьорите са вежливи и има противоположна връзка с компанията. Важното е, че такситата на нови коли или джипове, произвеждане главно в Азия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР