Здравей Добри, благодаря ти че прие поканата да говориш пре

...
Здравей Добри, благодаря ти че прие поканата да говориш пре
Коментари Харесай

Добромир Димитров: Винаги имам няколко сценария в главата си!

Здравей Добри, благодаря ти че одобри поканата да приказваш пре VolleyCommen t.

Здравейте, и аз благодаря за поканата.

За поредна година оставаш в България, вклюващ се в упорит план, Локомотив Пловдив ще има мъжки волейбол. Какво те накара да приемеш това предизвикателство?

Да, след предишния сезон, който изиграх в България, съгласно мен равнището е много по-високо през последните няколко години. Да остана още веднъж в нашето състезание в подобен план като Локомотив не беше мъчно решение. Самата концепцията, да се построи нещо от начало и да се гонят високи цели, освен за един сезон – ме завоюва незабавно. Проектът в действителност е упорит и се надявам да оправдаем упованията на спонсорите и почитателите на Локомотив, изключително откакто дълго време не са имали мъжки тим в Суперлигата. Вярвам, че хората чакат с неспокойствие да гледат мачове и нека ситуацията се усъвършенства и го разреши, с цел да разчитаме и на поддръжка на почитатели в залата.

фотография:fivb.com

Твоите упования за идният сезон?

Очаквам сезонът да бъде забавен, само че не мисля, че ще има обилни промени в първата четворка спрямо предходната година. Колкото до втората осмица – считам, че ще бъде равностойно, като се изключи един-два тима, които ще имат превес над останалите. А по отношение на предварителните шампионати – съм на мнение, че има доста мощни и някои доста по-слаби групи. Така на края за жалост ще има ощетени тимове, които заслужават да бъдат в първата осмица, само че ще им се наложи да са във втората.

Със сериозен опит зад тила си, изчистили своята философия за играта, какво, по какъв начин, по кое време?

Да, натрупах опит през годините. Философията и стилът, които съм си построил, се пробвам непрекъснато да развъртвам и да прибавям по нещо ново, което считам, че ще ми оказва помощ и за напред. Имал съм много треньори от разнообразни националности и постоянно съм взимал по нещо от всеки. Нашият спорт е доста динамичен и множеството решения на въпросите (кога, по какъв начин и какво) се взимат на момента – съгласно съперника и тактиката, която си построявам преди всеки мач.

фотография: персонален списък

В кой тим си се чувствал най-комфортно и за какво?

Смятам, че в Перуджа ми беше най-комфортно от позиция на тим, състезание и условия на работа. За мен да играя в италианското състезание беше фантазия, откогато съм почнал с волейбола. Беше огромно наслаждение, че съумях да стигна до там и да работя с хора на такова високо равнище.

Кое е водещото при избора ти на тим?

За мен водещите фактори при избор на тим са няколко. Първенството е от първите индикатори, които виждам, след което клуб и треньор. Ако тима играе европейски шампионати също е от огромно значение. Естесвено финансовата страна също е значима. Но съгласно мен тя би трябвало да се преследва, откакто си към този момент добре построен играч.

фотография: персонален списък

Да поговорим в елементи от техническа позиция, какви характерности би трябвало да има положителния разпределител?

Според мен характерностите за добър разпределител са много. Височината на състезателя, комбинирана с експедитивност, точност и умеене да работи напрегнат са дребна, само че съществена част. Някои от характерностите се получават и с игровия опит, само че е хубаво да имаш основа, на която да стъпиш и след това единствено да надграждаш.

До какъв брой е значима положителната връзка сред треньор и разпределител?

Комуникацията с треньора за мен е доста значима, с цел да има добра връзка по време на мач. Много постоянно се постанова да се трансформира тактиката в течение на играта и бързата реакция на тима се дължи основно на положителната връзка с щаба.

фотография:fivb.com

Преди осъществяването на начален удар от съперника, знаеш ли на кого ще подаваш посрещната топка?

Винаги имам няколко разиграни сюжета в главата си, учредени на някои значими фактори, само че в действителност самото решение взимам в последния миг, според от посрещането и придвижването на центъра. Част от факторите, на които разгадавам са: височината на крайните блокировачи от противниковия тим, както и моите персонални визии за уменията им на блок, и на коя посока по-трудно се предвижва централният блокировач. Също значима роля играе и положението на личните ти нападатели и кой от тях усещаш и смяташ, че е в най-хубава кондиция, в случай че някои от предните фактори са изравнени.

Във футбола споделят, че вратаря е половин тим, може ли да се каже същото за волейбола, че разпределителя е половин тим?

Да, може да се каже, че разпределителят играе най-важната роля, само че да не забравяме, че той без положителни нападатели е изгубен, и всичките му хрумвания и визии за играта няма по какъв начин да се осъществят.

фотография:fivb.com

Трябва ли разпределителят да бъде добър психолог?

За мен това да си добър психолог и да умееш да разчиташ хората са доста значими качества за един разпределител. Понякога дребните елементи са доста основни, и в случай че съумееш да ги видиш и да ги разпознаеш – ще ти се отблагодарят неведнъж.

По какъв индикатор може да се дефинира качеството на игра на разпределителя?

Статистически видяно има доста способи да се види качеството на игра на разпределителите. Но статистиката не може да хване идивидуалните качества, които са заложени във всеки един от нас. Високият % на отигрване постоянно е добър индикатор, както равната дистрибуция по ротации и доста други. Но това да съумее да сплотява тима и да намира излаз от сложните обстановки, това е най-важният индикатор.

фотография:fivb.com

Може ли да промениш играта си в даден мач в сравнерние с предходния, в случай че си във плейофна фаза и мачовете са един след различен?

Да, мога да трансформира опрелени неща или даже цялата тактика на игра за всеки мач самостоятелно. Но в случай че играта ми и тактиката на тима сработват против дадения съперник, не би трябвало да се постанова смяна, единствено леки корекции на нещата, които аз и тимът не сме успяли да осъществим.

До каква степен е значима за теб статистическата информация давана преди мач, за твоята тактика?

Информацията от статистиката, която ни се дава, за мен е извънредно значима. Ако съумееш да я приложиш в мача, дава необикновено предимство, само че тук идва тънкият миг с осъществяването. Възможността да се възползвам от статистиката е основна, с цел да придобия доста по-ясна визия за мощните и слабите страни на съперника, както и за построяването на моята персонална тактика и виждане за мача.

фотография:cev.eu

Как влизаш в даден мач, умерено или нападателно?

Пробвал съм разнообразни способи за влизане в даден мач. И съгласно мен е доста значимо да умееш да усещаш кой мач с какъв заряд е, тъй като в случай че влезеш прекомерно нападателно, се натрупва ненужно напрежение, особенно, в случай че е значим мач с равносилен съперник. От друга страна с по-слаб съперник, в случай че не си нападателен през цялото време, това може докара до спад на концентрацията и мачът да иде в нежелана посока.

Какъв съвет би дала на младите разпределители, които в този момент стартират да играят?

Съвета, който бих дал на младите разпределители е да имат самообладание и воля, тъй като нашият пост е сложен и изисква време за рационализиране. Но когато придобиеш нужните умения, удоволствието от играта става несравнимо.

фотография:личен списък

Наскоро с твоята брачна половинка станахте родители, по какъв начин те промени бащинството?

На първо място ме направи по-емоционален, виновен и грижлив. Надявам се по-малко лакомец, и един добър образец за сина ми.

фотография:личен списък

Какви са твоите ползи отвън спорта?

Имам разнообразни ползи отвън спорта, измежду които технолигии, вложения и естествено няколко конзолни игри, само че сега за никое не ми остава време.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР