Здравето на зъбите е много повече от блестящи бели зъби

...
Здравето на зъбите е много повече от блестящи бели зъби
Коментари Харесай

Профилактика при Пародонтални Заболявания

Здравето на зъбите е доста повече от блестящи бели зъби и прелестен мирис. Разбирането на пациента за смисъла на профилактиката зависи извънредно доста от денталното обслужване и професионализмът на денталния доктор - съчувствието, персоналното отношение, метод към пациента и наложително подробни и съответни препоръки за домашна джука хигиена. Не рядко пациентите получават спорни препоръки от денталните лекари, самообразоват се и сами търсят своя метод да облекчат пародонталните си проблеми. Лимитираната литература, високите цени на някои ежедневни артикули за уста, самообразоването посредством известни уеб сайтове, некомпетентни препоръки, дружно с други фактори, могат да доведат до основни пропуски в персоналната орална хигиена. Това неотложно се отразява на пародонталното здраве и може да задълбочи съществуващите проблем, написа Труд.

Пародонтитите са мултифакторни болести на зъбодържащите структури. Научните проучвания демонстрират, че гингивитите и пародонтитите стартират рано в живота и тежестта им нараства през годините. Ето за какво, профилактиката, лекуването и контролът имат значима работа за здравето на индивида. Контролирането на постигнатото след лекуване пародонтално здраве продължава до края на живота за опазване както на естествените зъби, по този начин и на поставените импланти. През последните 20 години, напъните на експертите са ориентирани към поддържане на постоянни резултати посредством чести профилактични прегледи и указания за подобаваща и самостоятелна за всеки пациент, орална хигиена. Почистването на зъбите от зъбен камък и плака в кабинета са наложителна част от профилактичния и лековит протокол. Пародонталните болести се отразяват върху концентрацията, партньорските взаимоотношения, продуктивността на индивида и са с потвърдено въздействие както върху здравето на устата, по този начин и върху общото здраве на индивида. Профилактиката се усъвършенства посредством вярно зъбно четкане с ръчни и електрически четки, потребление на зъбни конци, подобаваща диета и постоянни визити в зъболекарския кабинет. За страдание, началните стадии на пародонтита доста постоянно се пропущат както от хората, по този начин и от денталните лекари, изключително при пушачите да вземем за пример, при които липсва кървене. Често самите пациенти са тези, които обръщат внимание на общопрактикуващия дентален доктор за дискомфорт, неустойчивост и неприятен мирис. Загубата на зъбни папили (триъгълният венец сред зъбите), оголването, появяването на нараснала сензитивност, кървене, са все признаци за развиване на пародонтит. Формирането на пародонтален джоб е резултат от придвижване на инфекцията. Хората стартират все по-енергично да четкат и да употребяват води с хлорхексидин, с цел да си върнат комфорта в устата. Подобрението обаче е все по-краткотрайно и незадоволяващо. При пушачите липсва тази начална симптоматика и те са обезпокоени главно от загубата на хармония (оголване на зъбите). Появата на пъргавина е сигурен знак, че пародонтита е в доста напреднала фаза. Ако в фамилията има родител с ранна загуба на зъби, това би трябвало да е значим сигнал за консултация с пародонтолог, с цел да се изключи или да се диагностицира някоя от ранните форми на нападателен пародонтит. При хора, които са в рискови групи, се предлага панорамна рентгенография на една-две години, с цел да се наблюдава развиването на деструкцията.

Има научни доказателства за връзката сред пародонталните болести и острите миокардити. Рискови фактори са: Високо кръвно, диабет, Тютюнопушене и възпалителни болести в това число и пародонталните. 20-50% от популацията има пародонтит. Това се предизвиква от струпване на характерен бактериален филм към зъбите. Започва като инфектиране на венците, което е обратимо, след премахването на този биофилм в кабинета. Неглижирането му, води до деструкция на пародонталните тъкани и зъбната кост и стига до загуба на зъби. Доказано е, че честото и качествено зъбно четкане понижава серумната централизация на С-реактивния протеин и фибриноген, което усъвършенства пародонталното положение и понижава общия инфекциозен развой на организма. Пародонталните болести, като един от рисковите фактори за сърдечно-съдови болести (ССЗ) предизвикват разрушение на епителната преграда и нахлуване на отрови в кръвта. Бактериемията, (трансфер на бактерии) причиняваща ендокардити, е обвързвана с ежедневния трансфер на бактерии от устата към кръвообращението. При високо кръвно, измененията в микроциркулацията предизвикват незадоволително зареждане на зъбодържащите структури, което води до пародонтити. Тоест, връзката е двустранна. При множеството пациенти с инфаркт, се откриват дълбоки пародонтални джобове. Ето за какво, учените вършат умозаключение, че неприятният пародонтален статус е обвързван с нараснал риск за ССЗ. Пародонталните болести се свързват също с резистенция към инсулин и висок риск за метаболитен синдром. Контролът върху кръвната захар е основен при пациентите с диабет. Съществуват научни доказателства за подобрявания в индикаторите при диабет след извършено пародонтално лекуване. 

Връзката сред ревматоидния артрит и пародонтита е в центъра на голям брой научни проучвания. Един от главните парадонтопатогени причиняващ пародонтални джобове е измежду аргументите на ревматоидния артрит и съществува тясна връзка сред двете болести. Редовните визити за профилактика и поддръжка при хората с пародонтит са извънредно значими в случай че пациентът е с диабет, ССЗ, артрит и други, защото с изключение на пародонтално здраве, се реализира и доста възстановяване на общото заболяване.

При пушачите, заради понижения достъп на О2 до съдовете и тяхното стесняване, деструктивните процеси в устата се развиват по-бързо, по-тежко и по-безсимптомно. Стопяването на костта е по-бързо и води до скоростна загуба на зъби и обилни усложнения при обмисляне и слагане на импланти. Загубата на хармония при пушачите са единствено витрината на казуса. Лечебните процедури по-сложно и по-бавно водят до положителни резултати. Ако пушачите не желаят да преустановят своя табиет, то биха могли да помислят за опция, каквито са така наречен бездимни артикули, като вейповете и изделията за нагряване на тютюн, при които липсва развой на горене и съоветно отделянето на отрови е доста намалeно по отношение на тютюнопушенето. 

Честите визити, на три-четири месеца, при денталния доктор за консултация и разчистване на зъбния камък и надзор на пародонтита са задължитени както за здравето на устата, по този начин и за общото здраве на индивида. Спазването на вярна домашна хигиена е съществена и значима задача за всеки човек, без значение на каква възраст е и какво е общото му положение. 

***

Д-р Йорданка Панайотова, пародонтолог, хоноруван учител в катедра „ Пародонтология “, Медицински университет – София

Д-р Панайотова приключва Стоматологичния факултет на Медицински университет – София с отличен триумф. Защитава специалности по „ Обща стоматология “ и „ Научна здравна информация “. През 1995-2000 година работи като експерт в „ Юниордент “. След основаването на катедра „ Пародонтология “ във ФДМ София през 2000 година печели конкурс за хоноруван помощник, където преподава и до момента.

Интересите ѝ са ориентирани най-вече към хирургичното пародонтално лекуване и има огромни триумфи в запазването на естествените зъби при пародонтит и костна регенерация. Възпитаник е на италианската пародонтална школа като е приключила курсове при проф. Дарио Кастелани, проф. Силверио Валерио, проф. Масимилиано Баркали, проф. Никола ДиАнджелис, проф. Клаудио Модена. Заедно с това тя е била на практическо образование при известния Д-р Джоузеф Шокрун за новостите в PRF лекуването.

През 2016 година приключва компетентност „ Модерни технологии при лекуване на пародонтални болести “ в University of Genoa.

През 2018 година доктор Панайотова влиза в екипа на Клиника по имплантология на Европейска общност ДЕНТ, където ползва професионалните си и квалифицирани умения в лекуването на гингивити и пародонтити, за което е определена за Лекар по дентална медицина за 2021 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР