Здравеопазването върви по течението заради управляващите, които не знаят кое

...
Здравеопазването върви по течението заради управляващите, които не знаят кое
Коментари Харесай

Проф. Димитър Шишков от УМБАЛ Пловдив“: Осакатяват пациенти, за да вземат парите от Здравната каса

Здравеопазването върви по течението поради ръководещите, които не знаят кое е вярното и сътрудниците, които трансформираха и морал, и условия в медицината. Това е, което виждам от протичащото се всеки ден с пациентите, които идват в Окръжна болница, съобщи на специфична конференция  проф. доктор Димитър Шишков - шеф на Клиниката по урология в УМБАЛ " Пловдив “, който е и някогашен народен представител.

Той напомни, че УМБАЛ „ Пловдив “ е единствената болница в страната, в която експертите сменят пикочния мехур на пациенти с рак. До момента са оперирани над 700 заболели, които претърпяват над 20 години.

„ Всичко  това е съобщавано освен в страната, само че и на европейски, и на международни конгреси. Ние сме единствените в България, които правим тази интервенция. Колегите от цялата страна го знаят, само че това не им пречи да насочват пациенти към нас едвам тогава, когато към този момент са минали през всички клинични пътеки. За онкоболните обаче е доста значимо времето, в което би трябвало да бъдат изпратени на вярното място. Това, което следим е, че идват пациенти, които повече от две години са се лекували в разнообразни медицински звена или в едно, като през това време са се усвоявали клинични пътеки и са се дърпали пари от Касата. Когато ни пратят такива пациенти, те към този момент доста мъчно могат да бъдат лекувани или оперирани коренно. Аз нямам друго пояснение с изключение на  финансов интерес, защото това са способени, положителни експерти и знаят къде да пращат пациентите и къде може да се подмени болният пикочен мехур “, споделя проф. Шишков и споделя за последните случаи, които са постъпили в Окръжна болница.

„ Преди седмици имах трима пациенти, които са оперирани във водещи лечебни заведения в Пловдив и София и са им  направени осакатяващи интервенции. Това значи, че там са им са премахнали пикочния мехур и уринирането стартира да става през корема. Така пациентът към този момент е сакат за себе си, за обществото и за фамилията си. И това в случай, че знаят, че в нашата болница можехме да помогнем на този пациент, да му сменим мехура и той да живее обикновено, да работи и да се интегрира в обществото “, споделя урологът, представен от " Марица ".

Д-р Шишков изяснява, че интервенцията на пикочния мехур при болните от рак пациенти е извънредно трудоемка намеса, която продължава по 5-6 часа.

Според него обаче по-важното е, че след осакатяващите интервенции, към този момент не може да се направи нов мехур.

" Клиничните пътеки, делегирания бюджет и свръх разкриването на лечебни заведения, води до един огромен проблем - асимилиране на пари и бюджетиране на обособени звена ", обобщава сходни обстановки професорът.

Урологът напомни, че по конституция, частните и държавни лечебни заведения са равноправни.

„ Ако разделяме държавното от частното опазване на здравето, би трябвало да се промени конституцията. Когато даваш целеви пари на избрани частни лечебни заведения, а в това време ощетяваш държавните, значи, че обричаш държавното опазване на здравето на провал. Цял свят се отърва от клиничните пътеки, а ние - не. Причината е, че единствено отсам може да се управлява потокът на пари “, безапелационен е лекарят, който задава и въпроса  защо продължава разкриването на нови лечебни заведения и от кое място те намират хора за личен състав при съществуващата рецесия за медицински експерти. Според него, с цел да се усвояват парите, които са целеви,  пациенти се оперират и по така наречен съвременни технологии или по минимално инвазивни технологии.

„ Това е безусловно неприемливо. Явно не е значимо здравето на пациента, а усвояването на пари. Затова би трябвало да се промени остойностяването на лекарския труд и на медицинския личен състав, с цел да се избегне това мотаене на пациентите, счита урологът ", счита професорът.

Проф. Шишков разяснява и лекуването в Турция, което стана доста известно напоследък, само че постоянно става причина болните да се връщат с затруднения и да търсят помощ от българските лекари.

" България има прелестни здравни експерти, които са с съсловия над турските. Не може да вървиш в Турция, с цел да ти разбият един камък и да дадеш сума ти пари. Имаме пациенти, които се връщат от там с затруднения и неразбит камък, само че  когато им се каже, че консумативите не се покриват от Здравната каса и би трябвало да си ги купят, подвигат кавги за 100 лв.. А преди този момент в Турция е оставил 7000 “.

Според доктор Шишков не би трябвало да има една здравна каса, а повече, с цел да има конкуренция, каквато съществува сред лечебните заведения.

 „ В Германия да вземем за пример те са 215. Ако разделяме държавното от частното опазване на здравето, би трябвало да се промени конституцията. Когато даваш целеви пари на избрани частни лечебни заведения, а в това време ощетяващ държавните, значи, че обричаш държавното опазване на здравето на провал. Ако има обаче земетресение, война или друго злополучие подсигурявам, че нито една частна болница няма да отвори вратите си. Първите които ще поемат удара при злополучие ще са държавните здравни заведения “, безапелационен е професорът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР