Здравеопазването у нас се оказва сред топ 5 работодатели. Общият

...
Здравеопазването у нас се оказва сред топ 5 работодатели. Общият
Коментари Харесай

Здравеопазването е сред най-големите работодатели у нас, но проблемите пред медиците остават

Здравеопазването у нас се оказва измежду топ 5 работодатели. Общият стопански отпечатък на лечебните заведения е близо 7 милиарда лева, и съставлява 4,2% от Брутният вътрешен продукт. Това демонстрират данните на изследване за икономическия принос на лечебните заведения.

Като работодатели те изплащат в заплати близо 2 милиарда и 800 млн. лв. на над 106 000 работещи в този бранш. Обръщаме внимание на тези данни на професионалния празник на медиците. Извън тях обаче животът на медицинските служащи има и друга страна.

Доктор Станиан Станев избира кардиологията.



" Специално кардиологията е такава компетентност, че е доста интензивна, цялостна с доста спешности и доста пациенти. Това са доста нощни наряди, доста изключителни часове работа. Често сме надалеч от приятелите си, от роднините си, а и постоянно сме дежурни. Ние се майтапим с сътрудниците, че постоянно в края на работния ден идват две коли за спешна помощ, които би трябвало да бъдат признати. Това е като закона на Мърфи и постоянно се случва ", споделя доктор Станиан Станев, УМБАЛ Сухопътни войски " Екатерина ".

Д-р Станев остава в България и ще се осъществя тук, макар че пред младите лекари провокациите за специализация и работа са доста. За да получат положителни приходи, постоянно се постанова да практикуват на няколко места макар напрежението. Ситуацията с спомагателните смени в други лечебни заведения не е по-различна и за медицинските сестри. Липсата им в цялата страна от ден на ден се задълбочава.

От години Ирен Миленкова, която е основна здравна сестра в болница " Св. Екатерина ", е мотор на цялостен екип отдадени на специалността ангели в бяло.



" Професията не е по този начин привлекателна, каквато е била при предходните 20-25 години обратно. Всички работят най-малко на две места, което прави специалността извънредно натоварена. Но тя не е единствено физическа, а е обвързвана и с това,че работата е доста виновна и с всяко деяние ти би трябвало да внимаваш. От друга страна не е чак толкоз заплатена, а оттова става и не толкоз желана от младите девойки ", изясни Ирен Миленкова.

И макар че всеки техен ден минава в битка за живот и тежка отговорност, те намират сили и смисъл да не престават да го вършат.

" Смисъл има и в случай че всеки един от нас го открие, изключително в края на работния си ден. Това значи, че е реализирал най-хубавото съвършенство ", сподели Ирен Миленкова.

" Когато видиш по какъв начин се изписва пациент, който е бил с доста неприятна прогноза и ти си съумял да излекуваш индивида - това е най-големият подарък, който можеш да получиш ", уточни доктор Станиан Станев.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР