Здравеопазването става категорично приоритет в програмата на ГЕРБ/СДС за следващите

...
Здравеопазването става категорично приоритет в програмата на ГЕРБ/СДС за следващите
Коментари Харесай

Проф. д-р Костадин Ангелов: Здравеопазването става приоритет в програмата на ГЕРБ /СДС

 Здравеопазването става изрично приоритет в програмата на ГЕРБ/СДС за идващите четири години.

Това съобщи проф. доктор, лидер на съдружната листа във Варна на среща- диалог с персонални лекари и експерти в ДКЦ 1 " Св. Климентина “ в морската столица. До края на мандата е заложено възнаграждение на лекарите с 3 междинни брутни заплати, на медицинските сестри – с 2 междинни брутни заплати, а на санитарите в размер на 1 междинна брутна заплата, която би трябвало да стане 2000 лв..

С растежа на Брутният вътрешен продукт действително се залага годишно нарастване на бюджета на НЗОК с 500 млн.лева. Това ще даде опция за увеличение на броя на направленията в доболничната помощ, цените им, както и тези на първичния и вторичния обзор, които са единствените приходи за ДКЦ –тата. Това ще реши въпроса със заплащането на персоналните лекари, за които до момента имаше краткотрайни надбавки, изясни проф.д-р.

Той в детайли обясни пред сътрудниците си Националната стратегия за 30 мобилни поликлиники и аптеки, с цел да стигне медицината до най-малките и отдалечени обитаеми места и хората, които живеят в тях. Предвижда се и огромна скринингова стратегия за ранна диагностика и профилактика на раковите болести, които са втората причина след сърдечно-съдовите болести, предизвикващи смъртност в страната.

По отношение на професионалното израстване бяха разисквани въпроси, свързани с нужна смяна на Наредба 1, за повече шансове на новозавършили доктори с интерес към специалността " Обща медицина “, за въвеждане на система с съществени курсове и колоквиуми за лекари, които работят в по-малки лечебни заведения.

В срещата участваха и претендентите за народни представители от ГЕРБ/СДС –Варна Павел Христов, доктор Лидия Маринова и юрист Бранимир Балачев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР