Здравеопазването се нуждае от единна база данни с досиета на

...
Коментари Харесай

Лари Елисън: Не е правилно пазаруването да е пред здравето


Здравеопазването се нуждае от единна база данни с досиета на пациенти, счита Лари Елисън
(снимка: Oracle)

Главният софтуерен шеф на Oracle и създател на компанията Лари Елисън сложи опазването на здравето в центъра на вниманието по време на своята встъпителна тирада на Oracle CloudWorld 2022. „ Изградихме невероятни световни системи за кредитиране, само че не и за здраве, ” съобщи Елисън. „ Даваме приоритет на извършването на покупки пред здравето – и това не е вярно “.
още по темата
Емблематичният управител от ИТ промишлеността очерта визия за единна електронна база данни за пациенти, ситуирана над множеството разнородни, разпръснати и фрагментирани бази данни, които съществуват сега. Тезата на Oracle е, че актуалните системи за електронни здравни досиета са насочени по-скоро към доставчика, в сравнение с към пациента. Затова са разпръснати и фрагментирани в доста несвързани бази данни.

Това може да има пагубни последствия за хората. Елисън даде образец с хипотетична автомобилна злополука, която се случва на жител в отдалечен град, до момента в който пътува по работа. Въпреки че доставчикът на здравни услуги може би ще разполага с доста заеми и друга информация, която не е обвързвана със здравето, той няма да има цялостна здравна картина на здравето на пациента, претърпял случая, а това може да докара до съдбовна неточност.

Фокусът на Oracle върху опазването на здравето не е от през вчерашния ден. Компанията от десетилетия се показва за благонадежден сътрудник на „ здравния бранш “. Неотдавна Oracle реши да се разгърне в региона с придобиването на Cerner – снабдител на ИТ услуги в опазването на здравето. През декември 2021 година Oracle купи Cerner за $28,3 милиарда, което бе най-голямата ѝ договорка от поглъщането на NetSuite за 9,3 милиарда $ през 2016 година

При оповестяване на желанието на Oracle да придобие Cerner, Елисън сподели: “С това придобиване корпоративната задача на Oracle се уголемява, с цел да поеме отговорността да даде на преуморените медицински експерти ново потомство по-лесни за потребление цифрови принадлежности, които разрешават достъп до информация посредством хендсфри гласов интерфейс за предпазени облачни приложения ”.

По неговите думи, новото потомство медицински осведомителни системи дава обещание да понижи административното натоварване на медицинските експерти, да усъвършенства неприкосновеността на персоналния живот на пациентите и резултатите и да понижи общите разноски за опазване на здравето.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР