Здравеопазването има нужда от революция, а не от промени на

...
Здравеопазването има нужда от революция, а не от промени на
Коментари Харесай

Марешки: Здравеопазването има нужда от революция, а не от промени на парче

Здравеопазването има потребност от гражданска война, а не от промени на парче, е декларирал водачът на "Воля " Веселин Марешки на среща в Народното събрание с управлението на Българския лекарски съюз по негова молба. Това оповестиха от пресцентъра на "Воля ".

Тема на срещата е било идното разискване на бюджет 2018 и макрорамката за опазване на здравето.

Година след година се върви по инерция и нищо значително и положително не се случва - нито за пациентите, нито за лекарите, по тази причина е нужен закон за съществена смяна на здравната система, счита Марешки. Пари в бранша има, въпросът е къде отиват, прагматичният метод изисква да се приложи в една област пилотен план и в случай че е сполучлив, той да се мултиплицира и в останалите региони на страната, е показал той.

Лекарите към този момент не стачкуват по улиците и пред Народното събрание, техният митинг към този момент се мери с подаване на молби за овакантяване, е споделил ръководителят на Управителния съвет на Български лекарски съюз доктор Венцислав Грозев. Той е изразил безпокойството си от фалирането на лечебни заведения в страната, като е подчертал, че "доминото " е тръгнало и една от главните аргументи за това е надлимитната активност. 63 на 100 от нея е незабавна. Според Грозев главният проблем е, че не се съблюдава националният рамков контракт, остатъкът не се разпределя там, където има потребност. 3, 855 милиарда лв. е плануваният бюджет за идната година за опазване на здравето, е допълнил той.

"Имате нов, ексцентричен сътрудник в лицето на "Воля ". Ще чакаме от вас като експерти да ни визиите план за съществени промени, а не за закърпване на пробойни в системата, ще ги обсъдим и ще работим за реализирането им ", е декларирал Веселин Марешки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР