Здравеопазването е сред най-корумпираните обществени сектори у нас - оценката

...
Здравеопазването е сред най-корумпираните обществени сектори у нас - оценката
Коментари Харесай

60% от българите: Лекарите са корумпирани

Здравеопазването е измежду най-корумпираните публични браншове у нас - оценката е на болшинството от сънародниците ни. Това сочат резултатите от проучване на Българския институт за правни начинания и " Гобал метрикс ".

60,4% от българите считат, че корупцията е необятно публикувана в здравния бранш, което го слага на " влиятелното " второ място. С по-голямо съмнение се употребява само изпълнителната власт.

" Широко публикувано е мнението, че в лечебните заведения с приоритет се лекуват пациентите с връзки. Що се касае до средствата от Здравната каса - 95% от хората споделят мнението, че НЗОК се източва ", споделя Радостина Ангелова от " Глобал метрикс " пред News.bg.

Що се касае за " пари под масата ", хората упрекват в сходни практики най-много управителните фактори в лечебните заведения - шефове и началници на отделения, а на второ място са самите лекари.

Близо половината българи споделят, че са давали " пари или подарък " на доктор след сполучлива здравна операция.

Има и положителни трендове - до момента в който хората са скептични по отношение на управлението на лечебните заведения или разходването на държавните средства за здраве, 69% обаче са задоволени от самите грижи, които са получили от лекарите в държавните лечебни заведения.

" Единственото хубаво нещо в пандемията, в случай че изобщо може да има такова, е това, че българите са почнали да се интересуват по какъв начин и къде се разходват средствата в бранша. Огромните средства, които се насочиха натам обаче, съставляват извънредно удобна среда за корупция ", споделя Цветомир Тодоров от БИПИ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР