Здравен абсурд - НЗОК одобрява да плати скъпо лечение на

...
Здравен абсурд - НЗОК одобрява да плати скъпо лечение на
Коментари Харесай

Здравен абсурд: НЗОК одобрява скъпо лечение на деца, но после отказва да го плати

Здравен парадокс - НЗОК утвърждава да заплати скъпо лекуване на деца, само че в следствие отхвърля да даде част от сумата. Става дума за към 700 хиляди лева, които в този момент пациентите или болничното заведение може да се наложи да платят, предава бТВ.

Боян е със спинална мускулна недоразвитост. Родителите му виждат вяра в лекарство, което страната поема от 2019 година

„ Беше един от най-щастливите ни дни, за какво към този момент имахме вяра, че това дете може да бъде още дълги години живо, че има късмет живота му да се промени и той да сбъдне фантазиите си “, показа Таня Димитрова, майка на Боян.

Здравната каса издава заповед, с която утвърждава финансирането на лекуването на Боян. Първият курс е с 4 дози, всяка една коства към 164 хиляди лева Малкият пациент показва, че с лекарството се усеща по-добре и става по-издръжлив физически.

Четвъртата доза е сложена през януари 2020 година Точно тогава лекарството става част от позитивния лекарствен лист на Касата. Указанията за използването му по новия ред обаче са издадени от нея чак през март, като влизат в действие със задна дата от януари.

„ Това е един юридически парадокс - Касата приема, че въпросните инструкции, издадени през март, не са спазени през януари и по тази причина отхвърля да заплати на болничното заведение сума, представляваща цената на тези лекарствени артикули “, изясни Мария Шаркова, юрист на УМБАЛ " Свети Георги " – Пловдив.

В този проблем попадат още три заболели деца. Лекарите споделят, че в случай че бяха отсрочили дозите, чакайки напътствията на Касата, резултатът от лекуването би бил в риск.

„ Ние нямаме избор. Като е почнало това лекуване, то би трябвало да продължи както би трябвало “, посочи проф. доктор Иван Иванов, Клиника по педиатрия в УМБАЛ " Свети Георги " – Пловдив.

През юни 2020 година инспекция на Касата завършва със умозаключение, че приложените дози лекарство би трябвало да се платят на болничното заведение. До момента не го прави. Фирмата снабдител завежда дело против лечебното заведение, с което си желае парите - към 700 хиляди лв.. Болницата, на собствен ред, съди Касата.

Според адвокати, голямата сума ще би трябвало да остане в тежест на болничното заведение или да се заплати от пациента. От касата отхвърлиха изявление за бТВ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР