Здрав бойкот на мерките готвят ресторантьори, ще работят без сертификати

...
Здрав бойкот на мерките готвят ресторантьори, ще работят без сертификати
Коментари Харесай

Пловдивски сервитьор с насмешка: „Тестваме клиентите с монета – ако са ваксинирани, залепва като магнит“

Здрав протест на ограниченията готвят ресторантьори, ще работят без документи

Нов способ за тестване на клиентите измисли пловдивски сервитьор поради влизащите от на следващия ден условия всички в заведенията да са със документ. „ Ще го вършим с монета – тя залепва като магнит, в случай че индивидът е имунизиран, тъй като след убождането, подкожно остават железни частици “, изясни пред „ 24 часа “ служителят. Неговият началник не беше сигурен, че това е най-сигурният метод за инспекция.

„ Ние да не сме проверяващи органи? Как ще ги ревизираме “, питаше притежателят на заведение до мол „ Марково тепе “.

В други пловдивски заведения не умуват върху истински теории, а стягат здрав протест. Те ще работят и без документи.

„ Няма да затворя и да пратя хората си на борсата. За кой път да го направя? А и след това по какъв начин ще намеря личен състав? Няма да затворя, и не съм единствено аз. Всички ще продължим да работим “, отсече пред „ 24 часа “ притежател на ресторант, който не е склонен да каже името си, тъй като това значи сигурна инспекция от РЗИ още на следващия ден. „ Шефе, ще си направя ваксина, мисля да избера „ Янсен “, тъй като е единствено една доза и незабавно ще ми дадат документ “, обърна се към него един от сервитьорите. „ Направи си ваксина, само че това не взема решение казуса. Как ще ревизираме документите на клиентите? Уж трябваше да има приложение за това, а не  е готово “, продължи да се ядосва шефът.

Повечето притежатели и шефове на пловдивски заведения са в ступор след оповестените противоепидемични ограничения и новите условия за зелен документ в затворени пространства, откри репортерска инспекция. В рамките дневно те би трябвало по този начин да провеждат работата си по този начин, че да отговорят на новите ограничавания. „ Не знаем по какъв начин ще работим от на следващия ден “, подвигат плещи сервитьори в заведение в един от централните паркове. Очевидно не всички в ресторанта имат документи, тъй като техен сътрудник се намесва и отпраща репортера ни към шефа.

В една от пекарните в центъра, в която се предлага и кафе, кроят да работят единствено на открито, до момента в който времето разрешава, а вътре да оставят две маси за имунизирани клиенти. Продавачката обаче не е имунизирана, няма и желание да се ваксинира и по никакъв начин не е ясно по какъв начин ще се яви на работа на следващия ден.

„ Да бяха ни затворили по-добре, вместо да ни постановат правила, които са мъчно изпълними “, ядосва се различен пловдивски ресторантьор.
От сектора считат, че страната ги подлага на цялостен геноцид и ги тласка към банкрути, вместо да откри метод за съответно обезщетение на засегнатите от пандемията бизнеси.

Как тъкмо личният състав ще разбере дали документите на клиентите не са подправени, гневи се ресторантьор.

Повечето работещи в сектора са обезверени от новите ограничения.

„ От началото на пандемията сме протестирали неведнъж поради рестриктивните мерки и неналичието на съответна поддръжка от страната, само че на процедура нищо не се трансформира. Все по-зле става. “ Така разказа обстановката Стойчо Христов, шеф на пицария в центъра на Пловдив.
По думите му към момента нямат решение по какъв начин ще става инспекцията на клиентите. Чакат заповед по какъв начин да работят от притежателя. Излишен личен състав, който да се заеме особено с това, обаче нямат. През последната година хората им се стопили, работели с пет-шест души по-малко. „ Непрекъснато напущат и мъчно наемаме нови сервитьори и готвачи. При нас няма сигурност “, разяснява Христов.

„ От самото начало на пандемията ние сме пострадалите. Отвори – затвори. Как ще ги ревизираме тия хора, те идват при нас по за един обяд “, разяснява новите ограничения Соня Йорданова, шеф на малко ресторантче наоколо до Главната, което предлага готвено и работи на обедно меню за работещите от близките офиси. Тя изяснява, че в случай че клиентите внезапно намалеят, ще преминат към доставка на храна за у дома. Така са оживели и при предходните талази на пандемията. Въпреки това оборотите им са паднали съвсем на половина и мъчно свързват двата края.

„ И преди да вкарат новите ограничения, забелязахме отлив на клиенти в последните седмици “, изяснява Георги Найденов, шеф на ресторант, който е част от национална верига. Заведението се цялостни с хора само в петък, събота и неделя.

През седмицата клиентите са малко.
В два от стилните ресторанта в града, в които нормално мъчно се намират места без предварителна резервация, още умуват по какъв начин ще работят от на следващия ден.
И се питат за какво здравният министър не е вдигнал рестриктивните мерки за 50 % гости, откакто към този момент ще одобряват клиенти единствено със здравен документ.
След оповестението за новите ограничения на закрито във Facebook ври и кипи от мнения на недоволни.
В обособени групи към този момент намерено приказват за всеобщи митинги и блокиране на пътища и автомагистрали.


Инфо: 24plovdiv

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР